Calendula Terv: Eredményes összefogás, tízmilliárdos források

2017. május 21. 14:36 | behir

Egy évvel ezelőtt alakult, május 18-án pedig évet értékelt a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség. Mintegy 200 szakember bevonásával a fejlődés útjára állítják a hátrányos helyzetű térséget, mintegy 18 milliárd forintnyi forrás már biztosan Dél-Békésé. Simonka György, a Szövetség elnöke azt mondja, bőven van még tennivaló, nem vehetik le a szemüket a célról. Következő terv a Calendula Kártya elindítása, melyet akár már karácsonykor kezünkbe vehetünk.

Egy évvel ezelőtt alakult meg több mint harminc alapító taggal a Dél-Békés Jövőjéért Szövetség azzal a céllal, hogy megerősítsék a vidék megtartó erejét és önfenntartó képességét. A kiemelt célok közt szerepel Dél-Békés hosszú távú, komplex fejlesztésében való aktív közreműködés, jövőkép megteremtése, a résztvevő szervezetek munkájának, feladatai megvalósításának koordinálása, támogatása, közreműködés pályázatok megvalósításában. Egészségmegőrzés, egészségfejlesztés, és az önkéntesség népszerűsítése, a szemléletformálás.

Május 18-án az Alföld Gyöngye Hotel és Konferenciaközpontban közgyűlés keretében értékelték az elmúlt év tapasztalatait és az elvégzett munkát.

– Sokat hallottunk már arról, hogy mit kellene tenni, de csak nagyon kevesen tettek a fejlődés érdekében. Kevesen hoztak létre olyan tevékenységet, amely egyedülálló Magyarországon. Nem topoghatunk tovább egy helyben, előre kell mennünk, új, innovatív ötletek, tervek megvalósítására kell törekednünk, hiszen minden ágazatunk ezer sebből vérzik. Elkezdtük kezelni a problémákat, de nincs megoldás egyből, folyamatos a gyógyítás, ezért is választottuk a Calendula nevet – hangsúlyozta Simonka György, a Szövetség elnöke hozzátéve, egyenként mindenki problémáját nem tudják orvosolni, ezért tették le voksukat a komplexitás mellett.

– Több mint nyolcvan Terület- és Településfejlesztési Operatív Programos pályázatot sikerült elnyernünk, sőt, a mintegy 11 milliárd forintos lehatárolt keret által, mely szintén egyedülálló, sikerül azt elérjük, hogy kerékpárutak épüljenek, hogy a lehető legtöbb önkormányzati intézmény megújuljon, és járható utakat kapjanak a dél-békésiek. Sőt, még nincs vége. Dolgoztunk és érveltünk, és most azt mondták, hogy igen, a Szövetségnek sikerült, és úgy tűnik, a kormánytól és az uniótól támogatást kapunk ebben. Bőven van még mit tennünk, nem vehetjük le a szemünket a célról – részletezte Dél-Békés országgyűlési képviselője.
Mint elhangzott, a térség előrelépéshez magas szintű tudás szükséges, ezért is örülnek, hogy olyan szakemberek csatlakoztak az egy év során a kezdeményezéshez, akik segítenek Dél-Békés sebeit beforrasztani, még ha nem is a térséghez, megyéhez tartoznak.

– Az elmúlt egy évben a munkacsoportok igen nagy energiát fektettek abba, hogy tanulmányokat készítsenek, saját szabadidejüket is feláldozva a közös célért. A kidolgozott anyagokat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatai kérelmeihez alkalmaztuk, a magas szintű szakmai munka sikeres pályázatokat eredményezett, több mint 7 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik hamarosan Dél-Békésbe, melynek eredményeként egyebek mellett óvodák, orvosi rendelők, utak korszerűsödhetnek. Célunk nem más, mint összefogni Dél-Békésért, a fiatalokért, egy olyan térségért, amely kiváló jövőt alapoz meg az ifjúság számára. A munka nem áll meg, melyhez folyamatosan együttműködőket várunk, cél a Calendula Terv nevet viselő komplex program által megállítani az elvándorlást, és biztos jövőképet teremteni a fiataloknak – emelte ki értékelőjében Dr. Malatyinszki Szilárd, a Szövetség operatív igazgatója.
Az évértékelő mellett a jövő is szerepet kapott a csütörtöki gyűlésen, még idén útjára kívánják indítani a Calendula Terv keretében a Calendula Kártyát, mely számos kedvezményhez, előnyhöz juttatja majd az itt élőket, sőt, az idelátogatókat is, ha igénylik.

– Ez talán egy lépés lehet a sebek begyógyítására, de elindulunk az úton. A Calendula Kártya erősíti a dél-békési identitástudatot, elősegíti a turisztika felvirágoztatását. A kártya önmaga egy üzenetet hordoz majd. A tulajdonosok előnyhöz, míg az eladók, vendéglátók több profithoz jutnak. Heti, havi, féléves akciókat tervezünk, míg a kártya indítását december elsejére tűztük ki – tájékoztatott Krisztik Csaba, a Calendula Kártyát tervező és létrehozó cég ügyvezetője.
Simonka György azt mondja, szeretnék, ha a kártya a mindennapok részévé válna a térségben, viszont ehhez magas szintű marketingre lesz szükség, cél valamennyi fodrászt, benzinkutat, pékséget, gazdaboltot stb. bevonni a rendszerbe.

Az elnyert támogatások és a lehatárolás által hónapokon belül elkezdődik a fejlesztési munka DélBékésben, azonban a Szövetség tagjai a folytatásban is mindent megtesznek azért, hogy a lehető legtöbb forrást megkapja a térség, amely így kiléphet hátrányos helyzetéből. Mint mondták, a Calendula Terv pár éven belül ezernyi pozitív változást hozhat a helyiek életében, azonban ehhez az egész körzet összefogására van szükség, és a közös erőbe vetett hit által akár 50 évre is meghatározhatják a térség jövőjét.

További programok »

FEL