Büszkeségpontot adtak át Dévaványán

Emlékművet avattak az ’56-os hősök tiszteletére Dévaványán pénteken. A ünnepségen dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium Parlament államtitkára beszédében hangsúlyozta: fontos, hogy a mai ifjúság is tudja, hogy milyen áldozatokat hoztak elődeink a magyar szabadságért.

Dévaványán pénteken emlékeztek az 1956-os eseményekre és a forradalom hőseire. Az ünnepségen a helyi általános iskola színjátszó tanszakos növendékei adtak ünnepi műsort. A helyi művelődési központban dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára ünnepi beszédében hangsúlyozta: fontos, hogy a fiatalok is átérezzék a szabadság jelentőségét és azt, hogy elődeink milyen áldozatokat hoztak a mai szabadságért.

– 1956 előtt tisztelgő darabbal mutatták be a közönségnek, hogy ők is érzik, értik ezt a korszakot. Megvan a véleményük és az ítéletük az akkori eseményekről. Szerintem talán ez a legfontosabb, hogy a mai ifjúság is tudja, hogy mi történt ’56-ban. Hogy a magyarok szabadságszerető népe – mind a belső, mind a külső elnyomás ellen a vérét áldozta – emelte ki dr. Völner Pál.

A megemlékezést követően a Hősök terén avatták fel a város új 56-os emlékművét. Györfi Balázs “A Forradalom lángja” című szobrát Dankó Béla országgyűlési képviselő leplezte le.

– Fontos, hogy emlékezzünk azokra a hősökre, amik a mostani demokráciánk alapjait letették. Az a folyamat, ami 1956-ban elindult, az a folyamat vezetett el a rendszerváltozásig és úgy jutottunk el a mostani demokráciánkhoz – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Dévaványán idáig még nem volt olyan hely, amely az 1956-os forradalom és szabadságharcnak állított volna emléket.

– Igyekszünk minden nemzeti ünnepnek, minden olyan alkalomnak teret, helyet és egy emlékezési pontot alkotni, amellyel kifejezhetjük a tiszteletünket, az adott ünnepség, gyásznap, vagy aktuális esemény időpontján – mondta el Valánszki Miklós Róbert Dévaványa polgármestere.

A büszkeségpontot közel 5 millió forintos pályázati forrásból valósította meg Dévaványa önkormányzata.

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , , ,