Budai Gyula: Távol-Keleten is érdeklődnek a magyar sertéshús iránt

2016. január 19. 17:46 | behir.hu

Már a Távol-Keleten is érdeklődnek a jó minőségű magyar sertéshús iránt - jelentette be Budai Gyula kedden, a Gyulai Húskombinát üzemében tett látogatásán. A miniszteri biztos elmondta: a keleti nyitásnak köszönhetően mostanra az orosz embargó miatt kiszorult cégeknek is sikerült piacokat találni.  

A 150 éves múltra visszatekintő Gyulahús Kft. 2013-ban önkormányzati segítséggel jelentős fejlődésen ment keresztül. A korábban veszteséges vállalat így tavaly már mintegy 500 millió forintos nyereséget termelt.

A fejlődés idén is folytatódik. Hamarosan elindul az a 10 milliárd forintos fejlesztés, melynek keretében egy új húsüzemet, és egy új vágóhidat is kialakítanak. Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere azonban elmondta, a bővülés kizárólag a sertések egyedszámának emelkedése mellett érhető majd el.

- A kormány által megfogalmazott sertésstratégia célkitűzése, hogy a jelenlegi hárommillióról, hatmillióra nőjön a sertések egyedszáma Magyarországon. Tehát a gyulai vágóhíd kialakítása is csak akkor lehetséges, ha ez a terv megvalósul, ezen dolgozunk most - fűzte hozzá dr. Görgényi Ernő.

Az orosz export felfüggesztése 2013-ban jelentős kiesést jelentett a húsüzem számára. A szakértők viszont komoly lehetőséget láttak például a távol-keleti piacokban, ahol folyamatosan keresik a jó minőségű sertés húsból készült termékeket.

Budai Gyula miniszteri biztos elmondta, a japán piac keresi a sertéshúsból készült termékeket, és magát a húst is. Meglátása szerint az a külgazdasági döntés, hogy az orosz embargó miatt hazánk nyugat balkán és Távol-Kelet országai felé nyitott, azt eredményezte, hogy sikerült az orosz embargó által kiszorított termékeknek ismét piacot találni.

Az utóbbi években számtalan hazai és nemzetközi elismerést kaptak a fürdővárosból kikerült termékek. Tavaly például Brüsszelben két aranycsillagot is nyert a gyulai kolbász. A Gyulahús legközelebb márciusban, a Tokiói Nagy Élelmiszeripari Kiállításon mutatkozik majd be.

Vágvölgyi Nóra

FEL