Búcsút vettek a Körös Hoteltől

2021. november 22. 18:09 | Vincze Attila

Mindenkinek jár egy darabka Körös Hotel címmel rendeztek búcsúpikniket az egykori szálló bontás alatt álló épülete mellett. A rendezvényen ott voltak a hotel egykori dolgozói, illetve azok a csabaiak, akiknek az életében fontos szerepet játszott az intézmény. Az emlékeken túl, aki akart, még egy kődarabot is hazavihetett a Körös Hotel épületéből.

Kisebb tömeg gyűlt össze a hétfői nosztalgiadélutánon az ikonikus szálló épületénél. Barátok, ismerősök, egykori kollégák üdvözölték egymást, miközben a régi szép időkről beszélgettek. A háttérben már a bontás hangjai és Hevesi Imre időutazásra hívó dallamai hallatszódtak. De az érdeklődőket forralt bor, meleg tea és pogácsa is várta a helyszínen. A tömegben Petényi György arról mesélt nekünk, hogy a Körös Hotel megnyitásakor éppen a 18. születésnapját ünnepelte a híres szálloda bárjában, ráadásul a fiatalkora egy részét is ott töltötte, így különösen fontosnak érezte, hogy eljöjjön a rendhagyó megemlékezésre.

A búcsúpiknik házigazdája Herczeg Tamás, a térség országyűlési képviselője volt, aki elmondta, hogy ugyan ezúttal a hotel múltjáról emlékeztek meg, de már a terület jövőjére is gondolni kell. 

– Már jónéhány anekdotát hallottam, számos történet, érdekesség fűződik ehhez az épülethez. Most búcsúzkodunk, persze ilyenkor egy kicsit szomorú is az ember, de egyúttal már a jövőre is készülünk, hiszen van egy társadalmi egyeztetés, tervezés arra nézve, hogy mi legyen itt a jövőben – fogalmazott. 

Varga Tamás Békéscsaba kultúráért felelős alpolgármestere kiemelte, hogy általában szalagátvágásra vagy valamilyen átadóra hívják meg a lakosságot, ezúttal viszont egy bontásra, de valahol ez most mégis egy ünnep is egyben.

– Fél évszázados múlt köszön itt vissza, amelyet két részre oszthatunk. Az első negyed évszázad az a siker, a teltház, a nagy rendezvények, a sztárok, tehát a dübörgő Körös Hotel volt, utána a '90-es években pedig a kirürült, egyre rosszabb állapotban lévő épület, a tájseb, amit mindenki szeretett volna elfelejteni – hangsúlyozta.

A bontás alatt álló épület előtt felszólalt a hotel dolgozóinak képviseletében Gál László, aki összesen kilenc évet dolgozott felszolgálóként a szálló éttermében.

– Igazából az egyik szemem sír, a másik nevet, mert így, ahogy látjuk, ez már nem volt tartható. Végülis szerintünk a régi állapotába már nem lehetett volna visszaállítani vagy felújítani, ahogy kellett volna, tehát jobbnak látjuk, hogy lebontják, mert a leromlott épület nem lesz többé szégyenfoltja a városnak – mondta.

Az eseményen beszédet mondott Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke, aki elsősorban a hotel környezetének, az egykori Templom-tér történetét idézte fel. Duray Balázs, a Hatvanezer Fa Egyesület szakmai irányítója pedig kitért a terület bontás utáni hasznosítására, melynek középpontjában egy olyan közpark kialakítása áll, amely végül minden városlakó megelegedésére szolgál majd. 

Galéria

 

További programok »

FEL