Ötszettes dráma után jutott elődöntőbe a BRSE – galériával

2024. március 6. 21:34 | Kovács Dávid

A Swietelsky-Békéscsaba óriási csatában, 3:2-re nyert az UTE ellen a bajnoki negyeddöntő ötödik mérkőzésén, ezzel bejutott a női röplabda Extraliga elődöntőjébe!

SWIETELSKY-BÉKÉSCSABA–UTE 3:2 (21, -20, 17, -14, 11)
Extraliga-negyeddöntő, 5. mérkőzés, Békéscsaba, 1100 néző. Vezette: Tillmann, dr. Árpás.
BRSE: Kump 5, Kotormán, Strumilo 12, Stepanenko 13, Pintér 16, Paskova 14. Csere: Molcsányi, Kertész (liberók), Aydinogullari 1, Glemboczki 3, Becic 1, Mikus. Vezetőedző: Tóth Gábor.
UTE: Kindelan 25, Kilyénfalvi 1, Ambrosio 2, Moreno 9, Milanova 14, James 7. Csere: Baksa, Dömsödi (liberók), Sziládi, Zólyomi 9, Amaral 7, Dani 1. Vezetőedző: Horváth András.
A párharc végeredménye: 3–2 a Békéscsaba javára.

A csabaiak megfiatalított együttessel utaztak el a maribori MEVZA-kupa négyes döntőre, ezzel is azt mutatva, hogy a bajnokságban a legjobb négy közé jutás, valamint a szombati, Vasas elleni Magyar Kupa-döntő fontosabb a klub számára. Tóth Gábor azonban bokasérülés miatt nem számíthatott Bodnár Dorottyára, a kezdőbe Kump Alízt, a keretbe pedig a 17 éves Mikus Ninát jelölte. Újpesti oldalon az előző csabai mérkőzésen súlyos sérülést szenvedő Boskó Ágnes hiányzott, Zólyomi Rebeka viszont visszatérhetett egy egyhónapos kihagyás után.

A BRSE nyitotta jobban az összecsapást, négypontos hátrányban Horváth András rendelte először magához a játékosait (9:5) Fordulatos csata indult, jól mutatta az első szett jelentőségét, hogy mindkét mester a megszokottnál korábban használta fel az időkéréseket (17:17). A hajrá a házigazda számára sikerült jobban, a csereként beálló Cansu Aydinogullari fontos blokkal jelentkezett, majd Margarita Stepanenko is hozzátette a magáét, majd a második szettlabdát is ő értékesítette (25:21).

A térfélcsere után az UTE volt a pontosabb, a Csaba azonban viszonylag gyorsan ledolgozta a három pontos hátrányt (9:9). Mindkét együttesen érződött, hogy nagy tétje van a találkozónak, volt hiba itt is, ott is, majd a fővárosiak újítottak és egy négyes sorozattal kedvező helyzetbe hozták magukat (18:21). A játszmát az egész mérkőzésen kiválóan játszó kubai Yensy Kindelan zárta le (20:25).

Az újabb páratlan felvonás ismét a házigazdáé volt, villámrajt után már öt volt a csapatok között (7:2). Gyorsan visszakapaszkodtak a lila-fehérek és a szett közepén egyenlítettek (12:12). Ezt követően azonban több hibát is vétett az Újpest és ugyan egyszer még felcsillant a remény az egyenlítésre, végül Miroslava Paskova bombázta be a második játszmalabdát (25:17).

 

Pintér Andrea tizenhat ponttal járult hozzá a sikerhez (Fotó: Imre György)

 

A negyedik etap nem indult jól hazai szempontból, 5:5 után a fővárosi alakulat szerzett előnyt, egy Strumilo-ászt végül outra változtattak a játékvezetők, ez pedig megviselte a csabai gárdát (5:9). Percek alatt ellépett az UTE, Tóth Gábor időkérései sem használtak, így cserékkel inkább az ötödik játszmára frissített. Kindelan tett pontot a játékrész végére és a mintegy negyven fős újpesti szurkolótábor is még hangosabb lett (14:25).

Ráadásul a mindent eldöntő szett sem indult jól Molcsányiéknak, kétpontos hátrány után újpesti hibák kellettek a BRSE egyenlítéshez (3:3). Miroslava Paskova két jó megoldásának is köszönhetően a térfélcserénél a különbség is ennyi volt, majd a kiválóan teljesítő Pintér Andrea is tűzbe jött, közel lökve csapatát az elődöntőhöz (14:10). Innen már nem volt visszaút az óriásit küzdő vendég gárdának, Margarita Stepanenko zárta le a meccset és ezzel az egész párharcot (15:11). Az ötszörös bajnok több mint kétórás meccsen nyert és ismét bejutott a legjobb négy közé!

Az elődöntőben a Békéscsaba a Kaposvárral, a címvédő és alapszakaszgyőztes Vasas pedig a MÁV Előrével találkozik. A párharcok a március 16-i hétvégén kezdődnek és szintén az egyik csapat harmadik sikeréig tartanak.

A Békéscsaba-UTE mérkőzést csütörtökön 21 órától felvételről (ismétlés pénteken 10.35-től) is megmutatjuk a 7.Tv-n!

 

Így látták a vezetőedzők

 

Tóth Gábor: Nem titkoltuk, hogy ez a találkozó a prioritás, ennek rendeltük alá az elmúlt napokat. Lendületesen kezdtünk, aztán jöttek a pszichés gátak, amiket végre lebontottunk és ez erőt kell, hogy adjon a folytatáshoz!

Horváth András: Gratulálok a Békéscsabának a továbbjutáshoz! Az egész párharcot nagy hullámvasút jellemezte, amiben mi maradtunk alul, de büszke vagyok a csapatomra, mert hatalmasat küzdött.

 

Galéria

 

További programok »

FEL