Bővült a Munkácsy-díjasok névsora a Munkácsy Negyedben

2023. május 4. 14:08 | Such Tamás

Az Art-Unió Alapítvány és a ZERGE Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület az elmúlt év szeptemberében létrehozta a Munkácsy Mihály-díj(asok) nevű installációt. A kézzel forgatható nyolc dob, az 1950 óta kiosztott díjazottak névsorát gyűjti össze évtizedekre lebontva. Csütörtök délelőtt a 2023-as év kitüntetettjeit mutatták be a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvaron.

– A nyolc dobon, 10 éves felosztásban olvashatók a művészek nevei, valamint, hogy ki milyen területen kapta meg az elismerést – mondta nyitóbeszédében Sós Imre állomásfőnök. – A listát minden évben bővítjük az újonnan kitüntetettek névsorával.

Hozzáfűzte: tavaly Verebes György képzőművésszel avatták fel az installációt. Elhatározták, hogy minden évben a díjátadást követően meghívnak egy Munkácsy-díjas alkotót, akivel közösen bemutatják a tárgyév névsorát.

 

Sós Imre, Pogány Gábor Benő és Varga Tamás – Fotó: behitr.hu/Such Tamás

(Sós Imre, Pogány Gábor Benő és Varga Tamás – Fotó: behitr.hu/Such Tamás)

 

A bővített névsort a szolnoki születésű Pogány Gábor Benő, Munkácsy Mihály-díjas (2019) szobrászművész avatta fel. Kiemelte: dicséretre méltó, hogy valaki civilként megpróbál a Munkácsy-díjasoknak emléket állítani. Érdekességként megemlítette, 1989-ben hatan végeztek a képzőművészeti főiskolán, azóta abból az osztályból már öten megkapták a Munkácsy(nk)ról elnevezett elismerést.

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere beszédében Sós Imrét kulturális közéleti – jó értelembe vett – gerillaharcosként aposztrofálta, aki számtalan jó ötlettel rukkol elő. A legújabb kezdeményezése mindenképpen illik a Munkácsy Negyedet összképébe.

Mindehhez Sós Imre hozzáfűzte, többször megfigyelte, hogyha az érdeklődők a dobokban meglátnak egy ismerős nevet, azon nyomban előveszik telefonjukat és rákeresnek az említett személyre.

– Hiába van rajta a telefonunkon az egész világ, ha mégis ömlesztve van minden. Az installáció célja, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk a díjasokra – tette hozzá.

 

 

***

A 2023-as eszstendő Munkácsy Mihály-díjasai:

Adorján Attila festőművész; Árkossy István festőművész, grafikus; Farkas Ferenc szobrászművész, a Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanára; Incze Mózes festőművész; Máriás Béla (drMáriás) festőművész, a Gyógyművészet Kft. ügyvezetője; Szkok Iván festőművész, szobrászművész, valamint Wrobel Péter festőművész.

További programok »

FEL