Bővítik a hajléktalanszállót

2016. december 11. 17:55 | behir.hu

A napokban költözhet nyolc hajléktalan férfi egy olyan önkormányzati tulajdonban lévő házba, ahol méltó körülmények között élhetnek. Szociális munkások segítenek nekik abban, hogy újra be tudjanak illeszkedni a társadalomba, többüknek már munkája is van. A közeljövőben a hajléktalan szállót is bővítik.

Az önkormányzati ház még üresen áll, de napokon belül megtelik élettel. Nyolc hajléktalan férfinak alakítottak ki itt férőhelyet.

Ez az intézmény mérföldkő a beköltözők számára. Arra kapnak esélyt, hogy kilépjenek eddigi élethelyzetükből.

Ugyanakkor Herczeg Tamás tanácsnok hangsúlyozta, ez nem hajléktalan szálló, az itt lakók munkát keresnek, vagy már dolgoznak, vagyis önálló életre igyekeznek berendezkedni.

Békéscsabán a hajléktalanok ellátását 2016 óta a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ biztosítja, amely átmeneti és nappali ellátással, valamint utcai szociális munkával segít a rászorulókon. Azonban az éjjeli menedékhely, illetve a hajléktalanok átmeneti ellátása tárgyi és infrastrukturális hiányosságok miatt nem megoldott. Részmegoldásként az önkormányzat kiadott két szociális bérlakást hét hajléktalan személynek. Az itt élők albérleti díjat fizetnek és gondoskodnak környezetük rendben tartásáról. A rendszer sikeresen működik, ezért februárban a közgyűlés úgy döntött, hogy további négy lakóegységet ad át a hajléktalanoknak.

Viszont mivel jelenleg nincsen olyan ingatlan a város tulajdonában, amely alkalmas lenne átmeneti szállás biztosítására, ezért a bizottság lakókonténerek felállítását javasolta. Ezzel az egy ellátottra jutó 4 négyzetméter lakóterület és az ellátottak számának megfelelő közösségi tér is elérhetővé válik.

- Már el is indultak a munkálatok, folyamatban van a lakókonténerek telepítése. Az átalakítás miatt nyolc lakó a Békési útra költözik, a Gyár utcai szállóban pedig tizenheten maradnak - osztotta meg velünk Varga Éva, a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ igazgatója.

A központ vezetője hozzátette, a város vezetésének köszönhetően hamarosan minden hajléktalanról megfelelően tudnakgondoskodni, és kölcsönösen segítik majd egymást a környező települések hajléktalanellátó intézményeivel is.

FEL