Botanikus kert létrehozásán dolgoznak a Vízműben

2020. október 19. 17:07 | Papp Ádám Sándor

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium egyik tanárának kezdeményezésére az intézmény több területén ültettek fákat az iskola tanárai és diákjai hétfőn reggel.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium tanári kara elkötelezett a környezetvédelem iránt. Hétfő délelőtt az iskola egyik tanárának, ezdeményezésére az iskola tanárai és diákjai az intézmény több területén különleges fafajtákat ültettek el.

Az iskola belső udvara és a területen található fák 1989 óta helyi jelentőségű természetvédelmi területként vannak számon tartva – ismertette Dina Gábor,. A botanikus kert kialakításának ötletgazdája elmondta, hogy szerették volna továbbfejleszteni a védettség alatt álló területet. Mint mondta: Magyarországon egyre több kezdeményezés születik a faültetésekre, főként a klímavédelem miatt.

- Eddig is védett, különleges fák voltak az iskolaudvaron. Törökmogyoró, mocsárciprus, platán és ezeken kívül számos, 100 évnél is idősebb tölgyfa. A kert bővítése érdekében ma az iskola udvarán és az intézmény körül több fát ültettünkel – hangsúlyozta Dina Gábor.

A kert bővítése érdekében a diákok és a pedagógusok hétfőn magnóliát és két tulipánfát ültettek az intézmény több pontján.

 

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

- A 9. E osztály kettő babérmeggy cserjét ültetett el. Egyet a földmérő, földügyi és térinformatikai technikus tanulóink, egyet pedig a vízügyi technikus szakra járó diákjaink. Szeretném megköszönni az osztályba járó tanulók szüleinek, hogy anyagilag hozzájárultak a cserjék megvételéhez. Az ültetést követően fotókat készítettünk úgy, hogy a tanulók a cserjék előtt állnak. Ezt a fotózást öt év múlva, 2025 kora nyarán megismételjük. Bízunk benne, hogy addigra ezek a cserjék 2-3 méter magasak, tanulóink pedig végzett technikusok lesznek – fogalmazott Tóth Elvira, a 9/E osztályfőnöke.

Az intézmény életében nem ez volt az első közös akció, hiszen 2020. szeptember 15-én három fát ültettek el a 10. és 11. évfolyamos diákok. Schnider György igazgató kiemelte: fontosnak tartják azt, hogy a diákokban tudatosuljon a klímavédelem fontossága és a fák jelentősége az életben az ökoszisztémában.

- A klímaváltozás következtében az egyre szélsőségesebbé váló időjárás hatásainak enyhítése, valamint az emberi élettér biodiverzitásának megóvása érdekében sok civil kezdeményezés született már faültetésre, erdősítésre. Mi is szeretnénk iskolánk kertjét különleges fafajok és cserjék beültetésével színesíteni, az oktatást is elősegítő botanikus kertté fejleszteni – emelte ki Schnider György. Hozzátette: céljuk az, hogy az iskola területén egy olyan környezetet alakítsanak ki , ahol a különböző szakok jellegzetességei megjelennek. Például a vízügyi technikus szakot egy kerti tó kiépítésével, a környezetvédő szakot pedig egy komposztáló telep kialakításával mutatnák be.

A botanikus kert kialakítása a jövőben is folytatódni fog az iskolában, több különleges fafajtával szeretnék díszíteni az iskola területét.

További programok »

FEL