Böjte Csaba: Merjünk a szeretet útján járni!

Békéscsabán tartott ünnepi szentmisét Böjte Csaba ferences rendi szerzetes a nemzeti összetartozás napján. Az általa vezetett árvaházakból gyerekek érkeztek vele, akik a mise kezdetén Árpád-házi Szent Erzsébet életéről szóló színdarabot mutattak be. Böjte Csaba a 7.Tv stúdiójában is járt, ahol egyebek mellett az irgalmasságról, és arról beszélt, hogy jónak lenni jó.

Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéje az irgalmasság szent évében indult erre at útra. Hogyan fogadták a hívek a megérkezését?

– Ferenc pápa hirdette meg az irgalmasság évét. Én árva gyerekekkel foglalkozom. Az elmúlt 23 évben az árvaházainkba több mint ötezer gyereket fogadtunk be, most 2130 gyereket gondozunk, nevelünk, ápolunk. Az első árvaházat Árpád-házi Szent Erzsébet hozta létre Európában. Gondoltam, jó lenne megemlékezni az első gyermekvédelmi központ kitalálójáról. Elmentem az egri érsek atyához, aki maga hozta el Árpád-házi Szent Erzsébet ereklyéjét Nagyváradra. Ezután huszonkét helyen járt velünk Erdély földjén Szent Erzsébet.

– A körút után jöttek Békéscsabára. Milyen céllal?

– Ezen az úton elkísért engem tíz nagyszalontai gyerek, akiknek békéscsabai testvéreink tanítottak be egy Szent Erzsébet színdarabot, és hozzá jelmezeket is kaptunk innen. Visszahoztuk a ruhát és eljöttünk, hogy megköszönjük a segítséget.

– Hogyan fogadták a gyülekezetek a gyerekek előadását?

– Erdélyben mindenütt zsúfolásig teltek a templomok. Lement a szentmise, a színdarab, s aztán mindenki elmondhatta kérését, óhaját, sóhaját Szent Erzsébetnek. Ő 800 évvel ezelőtt is mindenkinek próbált segíteni. Meg vagyok győződve arról, hogy jó szokását a Mennyek országában is megtartotta. Árpád-házi Szent Erzsébet Jézus Krisztus tanításai szerint élt, hisszük, hogy földi életében Isten-hordozó volt, így az ő teste, az ő ereklyéje is Isten jelenlétét közvetíti.

– Az irgalmas lelkületre mai világunkban nagyobb szükség van, mint korábban?

– Ferenc pápa éppen a mai bajokra próbált gyógyírt mondani az irgalmasság évének meghirdetésével. Olyan irgalmatlan világban élünk, ahol csak ítélkezünk egymás fölött, számon kérünk. A pápa arra biztat, hogy legyünk irgalmasak, bocsássunk meg egymásnak, kezdjük újra. Trianon is gyűlöletből, haragból, ellenségeskedésből született. Az egész sebre egyetlen gyógyír talán a megbocsátás, kiengesztelődés, az újrakezdés lehet. Meg kell fognunk egymás kezét, hogy együtt tündérkertté tudjuk tenni ezt a szép Kárpát-medencét. Fontos, hogy békések legyünk, hogy megnyugtassuk magunkat, mert félrevert harangok zaja, állandó szirénaszó mellett nem fognak a fiataljaink családot alapítani, vállalkozásba kezdeni. Jónak lenni jó. Ha jót teszünk, ha jók vagyunk, felvidámodunk tőle, ezért arra biztatok mindenkit: merjünk a szeretet útján járni. 2000 évvel ezelőtt is sok krízis volt, Jézus Krisztusnak egy parancsa volt, a szeretet parancsa. Hiszem, ha Ferenc pápa leimádkozná a földre, ma sem mondana egyebet, mint hogy: szeresd uradat, Istenedet teljes szívedből, és szeresd felebarátodat, mint önmagadat.

Megosztás:

Címke: ,