Böjte Csaba Szarvason tartott misét és mindenkit a békére buzdított

2023. április 15. 16:14 | Hidvégi Dávid

Húsvét nyolcadában, április 14-én, a szarvasi Szent Klára Plébánián tartott szentmisét Böjte Csaba. A ferences szerzetes látogatásának alapja, hogy néhány szarvasi családdal igen aktív kapcsolatot ápol, így az egyikük röviddel ezelőtt Déván járva szóba hozta a viszontlátogatás ötletét. Mindezt megerősítve Kiss Imre szarvasi plébános meghívta a szerzetest, aki mindenkit a békére és a pápalátogatáson való részvételre biztatott.

Pénteken este teljesen megtelt a szarvasi Szent Klára Plébánia, amely Magyarország egyetlen olyan katolikus temploma, ami Szent Klára nevét viseli. A misére nemcsak a városból érkeztek hívek, hanem a környező településekről is és nemcsak katolikusok, hanem más felekezetektől is jöttek, illetve olyanok is, akik nem gyakorolják aktívan a vallást. Kiss Imre plébános kérdésünkre elmondta: Csaba testvér célja az evangelizáció és a jó hír hirdetése, ezt pedig nagyon karizmatikusan teszi. Hozzátette: az igehirdetésének ereje abból ered, hogy az életről beszél és abból merít példákat.

 

(Fotó: behir.hu)

 

– Nemcsak prédikál, hanem nagyon sokat tesz az evangélium szellemében. A ferenceseknek nagyon fontos a szegények segítése, elsősorban a magukra maradt gyermekeké. Nagyon otthonosan beszél az evangélium bármelyik oldaláról – emelte ki.

Böjte Csaba a héten elkísérte Lengyelország pálos szentélyébe Ferenc pápa jövetelének hírnökeit! A pápai zászlót magasba emelő Murányi Sándor és társai pénteken indultak lóháton a częstochowai Fekete Madonna szentélyéből Budapestre, útközben pedig a lengyel és a szlovák testvéreinket is megszólítják, hívják, hogy vegyenek részt Ferenc pápa április 30-ai szentmiséjén, melyet a világ békéjéért ajánl fel. Böjte Csaba így közvetlenül Lengyelországból érkezett Szarvasra.

 

Böjte Csaba ferences szerzetes tartott misét Szarvason - (Fotó: behir.hu)

 

– Ferenc pápa magasra emelte a béke zászlóját és ennek óriási tétje van, a saját bőrünkre megy a játék. A harmadik világháború árnyékában élünk, ezért nagyon fontos, hogy minél többen kimondjuk, mi a béke pártján állunk. Mi hiszünk abban, hogy a mennyei Atya jó világot teremtett és meg lehet oldani minden konfliktust párbeszéddel, háború nélkül. Mindenkit arra biztatok a Kárpát-medencében, hogy szóljon a távolabb élő rokonainak, ismerőseinek, akár más népek fiainak, hogy jöjjenek el a pápalátogatásra, mert egyáltalán nem mindegy, hogy 20-30 ezer ember vagy akár 2 millió lesz jelen – fogalmazott a ferences szerzetes.

Mint mondta: nem az a baj, hogy mások bejönnek Kárpát-medencébe, hanem az, hogy mi elfogyunk, hiszen tragikusak a népszámlálási adatok, nemcsak Magyarországon, hanem Erdélyben is. Hozzátette: a fiatalok nehezen vállalnak családot, gyermeket.

 

(Fotó: behir.hu)

 

– Márton Áron annak idején azt mondta, hogy Erdélyt nem a magyar katonák veszítették el, hanem a magyar anyák. Rajtunk múlik, hogy itt pezsegni kezd-e az élet vagy füstölni kezd és aztán kialszik. Mindenkit arra biztatok, hogy merjen családot alapítani, vállalkozásba kezdeni és merjen álmodni, tervezni. Én eddig több, mint 6000 gyermeket fogadtam be, ha a Jóisten úgy akarja, akkor még a következő 100-200 gyermeket is befogadom. Biztassuk egymást a jóra – mondta.

Mint általában, most is egy csapat gyermek kíséretében érkezett, akik rövid előadással ajándékozták meg a híveket.

 

Galéria

További programok »

FEL