Bod Tamásnak, az Együtt gyulai választókerületi elnökének közleménye

2016. február 21. 11:15 | Mikóczy Erika

 

Mint arról beszámoltunk, pénteken hirdetett ítéletet a Gyulai Törvényszék V. Viktor és társai ügyében. Bod Tamás, az Együtt gyulai választókerületi elnöke ezután juttatott el közleményt szerkesztőségünkbe Hétéves fegyházbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélték a viagrás volt békéscsabai  fideszes képviselőt címmel. A közleményt az alábbiakban olvashatják.

 

Bod Tamás közleménye:

 

Hétéves fegyházbüntetésre, 165 millió forintos vagyonelkobzásra ítélte és hétre évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától a Gyulai Törvényszék pénteki első fokú, nem jogerős ítéletében. V. Viktort, aki 2010 végéig Békéscsaba közgyűlésének fideszes képviselője, egyben a jogi és ügyrendi bizottság elnöke volt. Vele, valamint öt vádlott-társával, köztük a feleségével szemben bűnszervezetben, társtettesként elkövetett, jelentős értékű áru hamis megjelölésének bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Békés Megyei Főügyészség.

Az ítéletből annak annak indoklásából kiderült, hogy V. Viktor elsőrendű vádlott 2009-ben, azaz még a Fidesz békéscsabai önkormányzati képviselősége idején hozta létre a bűnszervezetet, s azt egészen lebukásokig, 2012 áprilisáig vezetett. Az akkor aktív fideszes képviselő által létrehozott, és a közeli hozzátartozóiból, ismerőseiből álló bűnszervezet Indiából és Kínából az interneten keresztül nagykereskedelmi mennyiségben szerzett be gyógyszerkészítményeket. Nagyobb részt potencianövelő, kisebb részt testsúlycsökkentő szereket, amelyek egy része illegális, más részük hamis volt. Összetételük nem felelt meg sem az eredeti gyógyszerekre vonatkozó engedélyben szereplő, sem a hamis gyógyszerek csomagolásán feltüntetett összetételnek.

A gyógyszereket a csoport tagjai által Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Gyulán, Székkutason, Békésen, Sarkadon és egyéb településeken bérelt postafiókokba kézbesítették. A sok postafiók bérlésével az volt a céljuk, hogy ne keltsenek feltűnést. A csomagokért a vádlottak mentek el, és azokat a III. rendű vádlott által, békéscsabai belvárosi bérelt lakásba szállították. Itt a készítmények ipari méretekben történő raktározását, átcsomagolását, és kiszerelését végezték. A gyógyszereket az interneten kínálták eladásra, és átcsomagolva értékesítették.

A hamis gyógyszerek olyan jellegzetes csomagolással és elnevezéssel rendelkeztek, amelyről a versenytárs, illetve annak áruja, így például a Viagra volt ismerhető. A vevők a vételárat Lengyelországban és Cipruson létrehozott bankszámlákra utalták át, ahogy innen fizették ki az indiai és kínai beszállítókat. Ezzel a bűncselekményből származó pénz eredetét szerették volna leplezni –  állapította meg a Gyulai Törvényszék. A vádlottak a külföldről beszerzett gyógyszerkészítményeket Magyarországon és több, mint 70 (!) más országban forgalmazták anélkül, hogy azok exportjára, importjára, forgalmazására engedélyük lett volna.

Az ügyészség szerint a vádlottak több mint 1,2 millió darab hamis és illegális gyógyszerkészítményt szereztek be, amelynek a belföldi forgalmi értéke megközelítette az 1,6 milliárd forintot. Ennek nagy részét értékesítették. Több gyógyszergyár, köztük a Pfizer és a Bayer Hungária összességében közel 700 millió forintos polgárjogi igényt támaszt a vádlottakkal szemben – derült ki a perben.
Az első fokon hétéves fegyházbüntetésre és 165 millió forint vagyonelkobzásra elítélt V. Viktort, valamint a 6 éves börtönbüntetésre és 57 milliós vagyonelkobzásra ítélt feleségét a pénteki gyulai bírósági tárgyalás után – a szökés és elrejtőzés veszélyére figyelemmel – a Büntetés-végrehajtás munkatársai bilincsben vittek el a bíróságról. A két vádlott a büntetőeljárás folyamán már közel 1 évet volt előzetes letartóztatásban.

Vádlottak és védőik bűncselekmény és bizonyítottság hiányára hivatkozva felmentésért fellebbeztek.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja ahogy eddig is, úgy most is, elhatárolódik a korrupció és a politikusi bűnözés minden formájától.


Bod Tamás, az Együtt gyulai választókerületi elnöke

 

További programok »

FEL