BMZ: A szimbólumokban rejlik az igazi erő, ami megszólíthatja az emberek lelkét

2022. augusztus 11. 12:10 | Csiffáry Zsuzsanna

Baji Miklós Zoltán intermediális művész az alkotói lét több platformján is tevékenykedik. Most a Nemzeti Kulturális Alap felhívására készített munkáinak témájáról, az őt ért meghatározó hatásokról beszélgettünk munka galériájában.

Baji Miklós Zoltán (BMZ) az alkotói terében fogadott, és beszélt legújabb variációiról. A hivatalos oldalán közzétett fotók már árulkodtak arról, hogy nagy munkában van. A "három Mihályok" témakört dolgozza fel, de most nem blokktéglából, hanem vásznon kreálja meg alakjait. 

 

BMZ festményén a három Mihályok

BMZ festményén a három Mihályok

 

– A látható képek a "három Mihályokat", azaz Munkácsy Mihályt, Schéner Mihályt és Gubis Mihályt ábrázolják.  Ezek a munkáim a Nemzeti Kulturális Alap felhívására készülnek, jövőre kell elszámolnom, de most nyáron már befejezem őket. A többi munka szerelemből készül. Van egy tervem, mégpedig egy nagy összegző kiállítás Békéscsabán. Ez a több helyen kiállított munkáimat foglalná magában. Továbbá, hogy ne csak az installációk, szobrok, festmények, hanem a vázlatok is kikerüljenek – részletezte Baji Miklós Zoltán. 

A képek között sétálva, az intermediális művész kitért alkotói módszerére. Mint mondta, minden alkotó reagál az őt ért hatásokra, és ez alól ő sem kivétel. 

– Nagyon sok embert magával ragadott a Star Wars univerzuma. A képeimen megjelenítem ennek a kultikus filmnek az elemeit. Természetesen átfogalmazom, illetve az alkotások témájában hat rám az emberek véleménye is. Mindenki másképp képzeli el a magyarságot is, a különböző eszméket vizualizálom, így néha sziriuszi alakok is megjelennek a vásznon – fogalmazott. 

 

BMZ festménye

BMZ-re is hatott a Star Wars univerzuma.

 

Az "intermedializáló" hozzátette, hogy másik komoly téma is foglalkoztatja, ez pedig az emberiség jövője. 

– A robotfigurák közlik az emberekkel, hogyha nem változtatnak a Földhöz való hozzáállásukon, és tovább folytatják romboló tevékenységeiket, akkor annak nem lesz túl jó vége – tette hozzá. 

BMZ vizuális értelmezésében a szimbólumoknak van jelentős szerepük. 

– A boltban találkoztam tegnap az egyik ismerősömmel, és mondta nekem, hogy a Munkácsy Mihály Múzeum lapos tetőjén látható "három Mihályok" alakjai határozottan felismerhetőek, hasonlítanak a valódi személyekre. Részemről ez a legkisebb megnyilvánulási forma, mert nem olyan karakterjegyekkel dolgozom, ami fotografikusan leképezi a látottakat, sokkal inkább az adott emberre jellemző szimbólumrendszert alkalmazom. Mert a szimbólumokban rejlik az igazi erő, az ami megszólíthatja az emberek lelkét – hangsúlyozta. 

További programok »

FEL