Bíró Csaba: Azon dolgozom, hogy jó legyen Békéscsabán élni

2019. március 16. 15:15 | Mikóczy Erika

Bíró Csaba a békéscsabai, 5. számú választókerület egyéni képviselője, a közművelődési, ifjúsági, oktatási és sportbizottság elnöke, valamint a Belvárosi, Településrészi Önkormányzat elnökhelyettese. Mint mondja, képviselőként, a bizottságban és a részönkormányzatban is azon dolgozik, hogy jó legyen Békéscsabán élni.

 

– Milyen kérésekkel keresték meg a körzetében élők?

 

– Nem nagyon tudnék olyat mondani, amivel ne kerestek volna meg. Az 5-ös választókerület magában foglalja a kutyamenhelytől a gát mellett húzódó újsoron keresztül a Bánát utca, Penza-lakótelep, Szabadság tér, Bartók Béla út, Andrássy út által határolt részt. Ez azt jelenti, hogy a kertvárosi részektől a belvárosig minden megtalálható benne. Járda- és útfelújításra nagy az igény, szeretném elérni, hogy ha nem is épül új járda, legalább a régieket újítsuk fel ott, ahol erre van szükség. A kisebb utcákban nagyrészt ez már megvalósult, a hosszabb utcákat illetően pedig keressük a forrásokat. Volt a megkeresések alapján például csapadékvíz-elvezetés, útburkolat kopóréteg-felújítás, rendbe tettünk parkolókat, de volt energetikai beruházáshoz köthető kérés is.

 

Út- és járdafelújításra folyamatosan nagy az igény

 

– Mit sikerült megvalósítani, fejleszteni a körzetben az elmúlt időszakban?

 

 – A kétmilliárdos városi útfelújítás a körzet több utcáját is érintette, ezenkívül járdákat újítottunk fel, padokat helyeztünk ki, kerékpártárolók készültek. Megújult a Penza-lakótelepen a KRESZ-park, és a körzetben kisebb mértékű játszótérfejlesztés is történt. A 4-es Honvéd utcában a nyílt árok zárttá tételével egyidejűleg volt járdafelújítás, és megújult a járda a Gálik utca páros oldalán és a Tessedik utcában is. Volt, ahol a közvilágítást javítottuk, máshol a társasházi lakók kérésére lépcsőfelújításban, festésben, ajtó cseréjében segítettünk a választókerületi célelőirányzatból. A körzetünkben az intézmények is korszerűbbek lettek, megvalósult például a belvárosi bölcsőde energetikai felújítása, és az óvoda is szépült. Tervben volt, de a költségvetés nem teszi lehetővé, hogy a Penzán, az Élővíz-csatorna mellé tervezett futókör elkészüljön, amit nagyon sajnálok, de bízom benne, hogy a ligeti és a CsabaParkban épülő futókör kielégíti majd az igényeket.

 

A KRESZ-park átadása a Penza-lakótelepen

 

– A közművelődési, ifjúsági, oktatási és sportbizottság elnökeként hogyan jellemezné ezt a ciklust?

 

– Békéscsaba megyeszékhely, felelősségünk van tehát abban, hogy széles kínálatot nyújtsunk minden tekintetben. A város az önként vállalt feladatokat illetően erőn felül teljesít, mert fontos, hogy Békéscsabán jó legyen élni, megtalálják itt a szórakozás, kikapcsolódás lehetőségeit az emberek, de fontos az is, hogy biztosítsuk a megyeszékhely funkcióhoz kapcsolódó vonzerőt. A megújult ifjúsági koncepcióval a fiatalok olyan lehetőséget kaptak, egyenrangú partnerként kezeljük, és hagyjuk őket kibontakozni. Az oktatás területén az óvodák tartoznak hozzánk, szinte mindegyikben volt vagy lesz energetikai fejlesztés. Bízunk a családokban, a jövő nemzedékében, és ezt programokkal is kifejezzük, így indult el a vízhez szoktatás, az Aki nem lép egyszerre néptánc-program, valamint a labdajátékok népszerűsítésére irányuló program. A sport olyan terület, ahol Békéscsaba rendkívül jó pozíciót tölt be, olimpiai résztvevőink, nemzetközi szinten elismert bajnokaink vannak, és nagyon jó az utánpótlás-nevelés, természetesen forrást kellett beletenni ahhoz, hogy beérjenek az eredmények.

 

Bizottsági elnökként egy megbeszélésen

 

–   Ősszel ismét választás lesz. Tervezi a folytatást?

 

– Igen. Úgy gondolom, hogy a lakossággal együttműködve elért sikereinket, eredményeinket érdemes folytatni. Fontosnak érzem, hogy mi, képviselők vagyunk a körzetben élőkért, nem pedig fordítva, éppen ezért elérhető voltam és vagyok az év 365 napján, és amiben tudok, igyekszem segíteni. Úgy érzem, van elegendő energiám és lendületem ehhez a munkához, tennivaló pedig még bőven akad.

 

További programok »

FEL