Bezárják az idősek otthonát

2016. július 15. 08:43 | Varga Diána

Bezárják Békéscsabán, a Csaba utcai idősek otthonát. Az épület a szigorú ellátási feltételeknek már nem felel meg, a felújításra az önkormányzatnak becslések szerint 121 millió forintot kellene költenie.

Lépcső vezet az emeletre. Lift nincs és drága is lenne kialakítani. Nem ez az egyetlen oka annak, hogy évek óta csak határozott idejű engedélyt kapott a Csaba utcai ház. Az 1928 óta idősek otthonaként működő intézmény már nem felel meg a kor követelményeinek: az akadálymentesítésen túl külön nővérszobára lenne szükség, illetve speciális felszerelésű orvosi szobára. Nagyobb hely kellene, mivel ellátottanként hat négyzetmétert kell biztosítani, ezért a korábban 44 idős ellátására képes intézmény ma már csak 25-öt fogadhat. Végül szakmai és gazdasági szempontok miatt döntött úgy nemrég az önkormányzat, hogy bezárják az intézményt és az Ady Endre utcai, illetve szükség esetén az Életfa idősek otthonába költöztetik az ellátottakat.

– Majdnem fél év áll rendelkezésünkre, így bizonyára zökkenőmentesen meg tudjuk oldani az  átköltöztetést – mondta Bátori Zsuzsa, a Békéscsabai Kistérség Egyesített Szociális Központ igazgatója. – Elsősorban az ellátottak egészségügyi és fizikai állapota számít, de próbáljuk a kéréseiket is figyelembe venni. Szeretnénk úgy elhelyezni őket, hogy ha valaki valakivel szeretne együtt költözni, megoldhassuk.

Az otthon bezárása nem jelenti azt, hogy a bentlakásos szolgáltatás Békéscsabán alacsonyabb létszámmal működik tovább.  Az önkormányzat keresi egy új, gazdaságosabb és szakmai szempontból is megfelelőbb otthon kialakításának lehetőségét. Herczeg Tamás tanácsnok elmondta, két ingatlant vizsgál a stratégiai, fejlesztési osztály, hogy mennyibe kerülne azokat átalakítani egy 50 férőhelyes otthonná.

Az viszont továbbra is kérdés, hogy mi lesz a Csaba utcai, műemléki védettség alatt álló épülettel. Felmerült, hogy eladják az ingatlant, információink szerint van is érdeklődő.

FEL