Bevezették az elektronikus mintavételi űrlapot

2020. október 14. 07:34 | Hidvégi Dávid

Müller Cecília tisztifőorvos arról tájékoztatott, hogy az Országos Mentőszolgálat elektronikus mintavételi lapot készített, amely segítségével a háziorvosok könnyebben beadhatják a mintavételi kérelmeket, ezzel gyorsítva az eljárást.

Az országos tisztifőorvos hétfői tájékoztatóján elmondta: az elmúlt napokban egyre több háziorvos használta az elektronikus mintavételi űrlapot. Müller Cecília kiemelte: ezzel gyorsabbá válhat az eljárás.

– Az Országos Mentőszolgálat kifejlesztett egy elektronikus mintavételi űrlapot. Ez segítség a mintát kérő orvosok számára, így egyszerűbb és gyorsabb így a mintavétel kérése – fogalmazott a tisztifőorvos.

A mintavételi kérelmet korábban a háziorvosnak kellett kinyomtatnia, lepecsételnie és aláírnia, majd beszkennelnie, valamint e-mailben elküldenie. Az orvos mostantól mindezt egyetlen webfelületen elintézheti, amivel időt takarít meg és gyorsítja a kérelem célba jutását.

– Párhuzamosan többféle jelentési kötelezettségünk van. Az úgynevezett OSZIR rendszeren keresztül minden fertőző betegséget és annak gyanúját be kell jelenteni, majd a gyógyulás után kijelenteni. Ez külön webes felületen történik. Ezen kívül az ÁNTSZ, illetve a járványügyi hatóság felé egy csekklistát kell elküldeni, amit szintén részletes adatokkal kell kitölteni. Bizonyos esetekben telefonon is jelenteni kell a koronavírus-fertőzést, ami sokszor szintén időígényes, mivel telefonon nehéz elérni az illetékes hatóságot. További adminisztrációs kötelezettséget jelent a táppénzes dokumentáció, hiszen a fertőzöttek többségét betegként ebbe az állományba kell venni – mondta megkeresésünkre dr. Sonkoly Iván háziorvos.

A háziorvos szerint habár Békés továbbra is a kevésbé fertőzött megyék között van, a napokban az eset számok növekedését tapasztalták.

További programok »

FEL