A világon elsőként vezetik be Skóciában a zöld hidrogént

2020. december 2. 17:37 | behir

A világon elsőként vezetik be a zöld hidrogént a skót háztartások. Fife városában körülbelül 300 otthont terveznek ingyenes bojlerekkel, fűtőrendszerrel és főzőeszközökkel ellátni.

Többszáz otthonban vezetik be a teljességgel zöld hidrogén használatát Skóciában egy új kezdeményezés részeként - írja a Guardian. A skótok terve, hogy országszerte, több ponton is fenntartható forrásokra cserélik a fosszilis gázok használatára épülő rendszereket.

Fife-ben körülbelül 300 otthont látnak el ingyenes hidrogénalapú bojerrel, fűtőrendszerrel és főzőeszközökkel. Ezek több mint négy éves használata után derülhet ki, hogy a megújuló energiát és vizet használó, karbonmentes hidrogén valóban előremozdítja-e Nagy-Britannia klímacéljait.

A zöld gázt 2022 végétől állítják használatba, és körülbelül 1000 további otthon csatlakozhat, ha a bevezetés első fázisa jól sikerült.

A zöld hidrogén központi szerepet kap a kormány terveiben, hogy kivezesse a fosszilis üzemanyagok használatát Nagy-Britanniában. Ez különösen a központi fűtésre igaz, ami az országban az üvegházhatású gázok kibocsátásának harmadáért felel, mivel az otthonok 85 százaléka gáz alapú bojlert használ.

– Ha igazán zöld jövőben gondolkodunk, teljes karbonmentességet kell elérnünk, és a metánt a hidrogénhez hasonló zöld alternatívákra cserélnünk –mondta Anythony Green, a projekt egyik vezetője.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Világ

FEL