Betárolták a termést

2016. augusztus 2. 14:10 | Laczkó Viktória

Befejeződött az aratás Békés megyében. A repcét, az őszi és tavaszi árpát valamivel hamarabb, az őszi búzát a napokban takarították be. Az elmúlt időszakban lehullott csapadék leginkább a búza minőségére volt hatással. A termés 60 százaléka étkezési, 40 százaléka takarmánybúza lett, azonban a termésátlag nem maradt el a várt mennyiségtől.

Szinte mindenhol befejeződött a betakarítás a megyénkben. Az őszi árpa és repce még az esőzések előtt tető alá került, így azok minősége nem romlott. Az elmúlt hetek csapadékos időjárása főképp a búza minőségén változtatott.

Nagy Zoltán, kondorosi őstermelő családi vállalkozásban 60 hektáron gazdálkodik, ebből idén őszi búzát 8 ha-on, 5 ha-on pedig őszi árpát termelt. A búzát 5 tonnás átlagtermésben tudta betakarítani. - Az esőzés minket is érintett. A kalászosokat főleg, minőségileg lettek gyengébbek. A fehérje beltartalmi értéke lett gyengébb. A napraforgót egy területen elverte a jég, de az még ki fogja heverni az esőzést. 

Kozsuch Kornél a Békés Megyei Agrárkamara alelnöke szerint: - Az őszi búza termésátlaga a megyében 5 tonna körül alakult. Az időben betakarított többször nem megázott termésnek viszonylag jó a minősége, étkezési gabonának megfelelő. Amik már többször megáztak és az esőzések után lettek betakarítva, azok már romlott minőségben, gyengébb takarmányként értékesíthetők majd.

A búzát a fehérje- és sikértartalma alapján osztályozzák étkezési vagy takarmánybúzának. A szemek ellenőrzését egy gép segítségével végzik, ehhez először ledarálják a búzaszemeket, majd beletömörítik egy csészébe. A búza fehérje-, sikér- és víztartalmát mérő eszköz azonnal megmutatja eredményt.

Az idei termés 60%-a étkezési, 40%-a takarmánybúza, a termésátlag hozza a várt mennyiséget - mondta el Adamcsik László, gazdálkodó, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke. A magasabb termésátlag miatt a gazdák nagy része még nem értékesíti a búzát, többen megvárják, míg magasabb áron lehet eladni a termést. - A megfelelő mennyiségű termés következében a felvásárlási árak eléggé alacsonyak, jelenleg 32-37 ezer forintig terjed tonnánként, ezért értékesíteni egyelőre nem gondoltam. Betárolásra került a gabona és valószínű, hogy amennyiben a felvásárlási ára eléri a 42-45 ezer forintot körülbelül ekkor lesz gazdaságos a termelés, akkor fogom majd eladni. Ez várhatóan februárban, márciusban fog bekövetkezni - tette hozzá. 

A kukoricának kifejezetten kedvez a csapadék, hiszen bőven jut a növény számára tápanyag, így jó termésre számítanak a szakemberek, viszont emiatt nagy valószínűséggel a termény felvásárlási ára is alacsonyabb lehet majd.

FEL