Béremelést követel a DK-s Ciblik-Csonki a közétkeztetési dolgozóknak

2018. szeptember 15. 16:55 | Zsíros András

Négy pontból álló követeléssel fordult a Demokratikus Koalíció békéscsabai alapszervezetének egyik tagja a Békéscsabai Gyermekélelmezési Intézményhez. A dolgozók bérhelyzetét érintő kéréseket Ciblik-Csonki Dávid több ponton is kifüggesztette a városban. A felvetésekre Bíró Csaba, a gyermekélelmezés igazgatója válaszolt portálunknak.

 

 

Minimum 13 százalékos béremelés, 30 százalékos délutáni pótlék, munkanapjaikon ingyenes étkezés a közétkeztetésben dolgozóknak, valamint a munkaerőhiány pótlása – ezek a követelések szerepeltek azokon a városszerte kifüggesztett papírokon, amelyeket péntekre virradóra helyezett el békéscsabai oktatási intézmények közelében Ciblik-Csonki Dávid. A DK békéscsabai alapszervezetének fiatal tagja maga is dolgozott konyhán, így azt mondja, belülről ismeri a munkavállalók problémáit. Megkeresésünkre azt is elárulta, hogy több alkalmazott is fordult hozzá panasszal a gyermekélelmezési intézménytől, emiatt érezte fontosnak, hogy annak vezetéséhez forduljon.

Ciblik-Csonki emellett közérdekű adatigénylést is benyújtott a cég működésével kapcsolatban, amelyben az önkormányzati tulajdonú vállalkozás pénzügyi helyzetére kérdezett rá.

Megkerestük az ügyben az intézmény igazgatóját, Bíró Csabát, aki elmondta, a kért adatok összesítése folyamatban van, de a törvényben előírt tizenöt napos határidőn belül elküldik a választ. A bérfejlesztéssel kapcsolatban a város költségvetésére hívta fel a figyelmet, ami egész évre meghatározza a cég gazdálkodásának keretét, mint mondta, szűk mozgásteret engedve a kiadások növelésének. Hangsúlyozta, évente több mint egymilliárd forintos költségvetésüknek a város mindössze több mint tíz százalékát tudja biztosítani, a fennmaradó kiadásokat a térítési díjakból kell fedezniük. A munkaerőhiányt cáfolva rámutatott, összesen 210 álláshelyükből 2-3 híján mindegyik betöltött, hozzátéve, a szakképzettséget nem igénylő konyhai kisegítő munkakörökben gyakoribb ugyan a változás, de szerinte ezeknek az állásoknak a betöltése nem okoz problémát vagy fennakadást.

Ciblik-Csonki Dávid szakszervezeti összefogást és sztrájkot is kilátásba helyezett. Bíró Csaba szerint azonban ezek pusztán szakmai, és nem politikai szinten megvitatandó kérdések.

További programok »

FEL