Filharmónia friss: Beethoven, az emberszerető

2023. október 17. 11:38 | Csiffáry Zsuzsanna

A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. soron következő koncertjén, hétfőn este Berecz Mihály zongoraművész Beethoven egyik zongoraversenyét adta elő, vezényelt Keller András, Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművész, karmester, érdemes művész. A koncertnek a Csabagyöngye Kulturális Központ adott otthont.

A nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világon is hatalmas sikereket elért Concerto Budapest nyitotta meg a békéscsabai Filharmónia Összhang Bérlet 2023-2024-es évadát hétfőn este a Csabagyöngyében. Vezényelt Keller András, zongorán közreműködött Berecz Mihály, zongoraművész.
 
Hegedűvel kezdtem a zenei pályámat, illetve népzenével is foglalkoztam, ütőgardonon játszottam. A zongorában leginkább az vonzott, hogy több szólamban is lehet játszani, illetve a repertoár színesebb, mint a hegedűé, ezért váltottam. Az előadáson Beethoven: G-dúr zongoraversenyét játszottam, a zeneszerző 5 zongoraversenyéből ez áll hozzám a legközelebb mondta Berecz Mihály.
 
Keller András hozzátette, hogy Beethoven 2. zongoraversenye a klasszikus zene csúcspontja, amelyet maga a zeneszerző is kedvencének tartott.
 
Ezen a koncerten a zenekedvelők Beethoven 4. G-dúr zongoraversenyét és 3. Esz-dúr „Eroica” szimfóniáját hallhatták. Az előző darabnak van egy békés pasztorál karaktere, az Eroica szimfónia pedig a hősről szól. A művet eredetileg Napóleonnak szánta Beethoven. Amikor Bonaparte megkoronáztatta magát, akkor Beethoven elkeseredett és szétépte a kéziratot, majd annyit mondott, hogy egy nagy ember emlékének íródott a mű. De tekintsük mi is úgy, hogy korunkban is szükségünk van hősökre, akikre felnézhetünk, akikből erőt meríthetünk fogalmazott Keller András, majd kiemelte, hogy bár Beethovennek kevésbé voltak sikeresek a kapcsolatai, mégis nagyon szerette az embereket. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.huŐ a zenéjén keresztül fejezte ki azt, amit érzett. Igazi emberszerető személyiségről van szó, de ugyanúgy a világért, a természetért, Istenért is rajongott. Zenéje mindannyiunk lelkét felemeli egészítette ki gondolatait a karmester. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

További programok »

FEL