Bemutatókkal és díjátadóval zárták a könyvhetet

2017. június 20. 17:39 | Kovács Dávid

A Bárka irodalmi délutánnal zárta le a könyvhét békéscsabai programjait. Az ünnepi alkalmon öt új könyvet mutattak be, valamint az irodalmi folyóirat idei harmadik számát, de átadták az idei Körösök Gyöngye díjat is.

A korábbi évekhez hasonlóan a Szlovák Tájházban találkozott a Bárka szerkesztősége és az olvasóközönség, ahol több Békés megyei alkotó könyvpremierjét is megtartották. Banner Zoltán az elmúlt 25 év írásait válogatta össze, amelyekben a 20. századi erdélyi képzőművészeti alkotások vannak a középpontban.

- Az egyetlen nagy magyar művészetben azért az erdélyi művészetben van egy sajátos formai, gondolati színpada vagy kerete. Erről csak mi beszélhetünk, akik az életünk nagy részét ott éltük le. Ahogy a cím is mutatja, a képolvasás azt mutatja, hogy mint kritikus, hogyan olvasom a képírást – árulta el a művészettörténész, művészeti író.

A Körös Irodalmi Társaság elnöksége ebben az évben is odaítélte a Körösök Gyöngye díjat, amit az a szerző kaphat meg, aki a legfontosabb, legértékesebb publikációkkal örvendeztette meg a közönséget. Idén Molnár Lajos vehette át az elismerést, aki Csendzuhatag című verseskötetével jelentkezett az ünnepi könyvhétre.

- Szabadon mozgok térben és időben, szerepeket váltok. Egyszer Tessedik Sámuel vagyok, egyszer Herakleitosz. Úgy gondolom, hogy egy elég mozgalmas kötet lett belőle, érdekes versekkel. A tér- és időbeli mozgás az alkotás során szabadságot nyújtott. A mai társadalmunkból talán ez a szabadság hiányzik, ezt próbáltam megélni az alkotásban – fogalmazott a költő.

Emellett Kiss Ottó bemutatta Ne félj, apa! című alkotását, valamint egy novellagyűjteményt Úszólecke címmel, ami a nyolc éve elhunyt Pánics Ferenc alkotásait foglalja össze, de Szuromi Pál legújabb verses kötetét is megismerhették az érdeklődők. Az ünnepi alkalmon bemutatták a Bárka legújabb, idei harmadik számát.

- Több csomópontja is van ennek a számnak. Egy Garaczi László-versösszeállítással indul, de a tanulmányok rovatban például Arany János életművével két kiváló esszétanulmány foglalkozik. A színházrovatunkban a debreceni Deszka Fesztivállal és a sepsiszentgyörgyi színházi műhellyel foglalkozunk, kritikarovatunk pedig a legutóbbi legfontosabb könyveket helyezi górcső alá – mondta el Elek Tibor főszerkesztő.

Az irodalmi délután a könyvbemutatók mellett ezúttal is a játékos, rögtönzött versíró versennyel volt teljes.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

Kultúra

200 Év 200 Hang: Ünnepi hangverseny június 28-án és 29-én a nagytemplomban

A Békéscsabai Evangélikus Nagytemplom felszentelésének 200. évfordulóját ünnepli június 29-30-án az evangélikus gyülekezet. Az ünnepi alkalomra a békéscsabai kórusokból és énekelni szerető csabaiakból összeállt a városi nagykórus, amely a szimfonikusok kíséretével lesz teljes. Hangversenyüket nemcsak az évfordulón, június 29-én láthatja, hallhatja a közönség, hanem már június 28-án, a nyilvános főpróbán is. A részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
2024. június 16. 19:10
FEL