Belekóstoltak a dinnyébe

2016. augusztus 5. 12:50 | Zsíros András

A magyar dinnye legyen az elsődlegesen választott termék a hazai fogyasztók körében, és használják fel a gyümölcsöt a közétkeztetésben is. Ezeket a célokat hangsúlyozza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amely pénteken a dinnyetermesztés egyik központjában, Békés megyében tartott kóstoltatást.

Finom, egészséges és magyar. Kétfajta dinnyébe is belekóstolhattak pénteken délelőtt az óvodások Békéscsabán. A sárga bélű görögdinnyéhez kevesebb bizalma volt először a gyerekeknek, de aztán azzal is megbarátkoztak.

Azonban nem csak a színe alapján kerülhet változatos formában az asztalra a gyümölcs. Prohászka Béla szerint készíthetünk belőle hűsítő italt, levest, de akár grillezhetjük is: egy kis bacon-be becsomagolva, hirtelen megsütve fantasztikus ízharmóniát tudunk varázsolni – sorolta az olimpiai bajnok mesterszakács.

A dinnyekóstoltatást a Nemzeti Agrárkamara Békés Megyei Igazgatósága az Agrármarketing Centrummal közösen szervezte. Céljuk az volt, hogy a rendelkezésükre álló promóciós eszközökkel segítsék a dinnyetermesztőket. A kamara megyei elnöke szerint már most is láthatók a javuló eredmények. Dr. Kulcsár László elnök elmondta, a négyezer hektáros mélypontról elérték a hatezer hektáros dinnyetermő területet, az export pedig a hetvenezer tonna irányába mozdult el. „Ez még messze van az egykori száznyolcvanezer tonna exporttól és a harmadik helyünktől, de most már a kilenc-tizedik helyen kopogtat Magyarország újra a dinnyetermelés volumeneiben, számaiban” – mondta a szakember. Hozzátette, a kamara mindent el fog követni annak érdekében, hogy a 2010 óta tartó pozitív tendencia megmaradjon.

FEL