Békéscsabán március 18-ától zárnak be az önkormányzati bölcsődék és óvodák

2020. március 15. 10:41 | Mikóczy Erika

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere a rendkívüli élethelyzetre való tekintettel, március 15-én, vasárnap reggelre összehívta az önkormányzati fenntartású óvodák és bölcsődék vezetőit. Az értekezleten elmondta, hogy Békéscsabán, március 18-ától szüneteltetik az önkormányzati bölcsődék és óvodák működését.

Mint azt Szarvas Péter kiemelte, értékelni kellett az eddigi járványügyi helyzetet. A városházán a jelenlévőket tájékoztatta arról, hogy 2020. március 18-án 0 órától az önkormányzati fenntartású óvodákat és bölcsődéket működésükben szüneteltetni kell. Azért nem hétfőtől, 16-ától, hanem szerdától, 18-ától, mert úgy gondolta, mindenképpen kell egy kis átmeneti időszak ennek előkészítésére. A munkavállalóknak és a családoknak is fel kell készülniük az új helyzetre. 

Az óvodákban a megszokott úszásoktatást, néptánc-oktatást, labdajáték-oktatást már hétfőtől beszüntetik, ezzel is erősítve a biztonságot.

Mivel nem lehet tudni, hogy meddig tart ez a nehéz helyzet, ezért a polgármester határozatlan időre hozta meg ezt a rendelkezést, amely döntésre a felhatalmazást kormányrendelet adta meg számára. Beszélt arról is, hogy szükség esetén ügyeletet biztosítanak.

–  2020. március 18-ától egy ügyeleti rendszert fogunk működtetni az önkormányzati bölcsődékben és óvodákban.  Ennek szabályai kidolgozás alatt vannak. A célunk, hogy egyszerre, egy légtérben minél kevesebb gyermek legyen. Az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók gyermekei az ügyeleti rendszerben elsőbbséget élveznek, hiszen ezen gyermekek szüleire nagy szükség van az ellátásban, illetve a rendvédelmi tevékenységek miatt – fogalmazott a polgármester.

Szarvas Pétger elrendelte továbbá azt is, hogy az óvodák és bölcsődék kapuján már hétfőn és kedden is csak az ott dolgozó személyzet és a gyermekek léphetnek be. 

– Az őket kísérők nem mehetnek be sem a gyermek érkezésekor, sem távozáskor – ezt az ott dolgozók fogják megoldani, ami nyilván többletmunkát ad nekik. Kértem a vezetőket, hogy ennek megszervezését biztosítsák, és a szülők együttműködését, megértését is kérem ebben – tette hozzá a polgármester. 

Az ügyeleti időszakban, március 18-ától a közétkeztetés is változik, amelynek részletei kidolgozás alatt vannak.

– Szeretném megkérni a csabai szülőket – folytatta a polgármester –, hogy aki megteheti, már március 16-án se vigye a gyermekét óvodába vagy bölcsődébe. Aki kisebb gyermekkel otthon van, tartsa otthon a másik gyermekét is. Minden eszközzel meg kell akadályoznunk, hogy sokan legyenek egy légtérben, ezért fontosak ezek az intézkedések. Az intézményvezetőkkel folyamatosan tartom a kapcsolatot, március 16-17-én este értékeljük a legfrissebb eseményeket. Kértem őket, hogy minden energiájukkal az új helyzetre fókuszáljanak, egyértelmű tájékoztatást adjanak a szülőknek és a munkavállalóikat. Természetesen lehetnek váratlan helyzetek, amennyiben ezek bekövetkeznek, összeülünk, és döntünk azokról – mondta Békéscsaba polgármestere.

Szarvas Péter hangsúlyozta: kéri a csabaiak türelmét, kéri, hogy mindnyájan felelősen alkalmazkodjunk a megváltozott helyzethez. Valamennyien láthatjuk a külföldi példák alapján is, hogy a járvány terjedését lehet lassítani, de ehhez a személyi, közösségi találkozásokat minimalizálni kell.

Beszélt arról is, hogy aki a betegség tüneteit észleli magán, ne menjen közösségbe, orvoshoz se személyesen menjen, hanem telefonon keresse meg háziorvosát.

– Az önkormányzat, személy szerint én is folyamatosan figyelem az opertatív törzs ajánlásait, a hatóságokkal szorosan együttműködünk, és a központi utasításoknak megfelelően járunk el. Jó egészséget kívánok mindenkinek, kérem, vigyázzunk magunkra! – jegyezte meg végezetül Szarvas Péter polgármester. 

További programok »

Itthon

FEL