Békéscsabán május 8-án és május 15-én lesz lomtalanítás

2021. május 7. 14:44 | behir.hu

A DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. tájékoztatja Békéscsaba lakosságát, hogy Békéscsaba I. körzetében május 8-án, szombaton, II. körzetében május 15-én, szombaton tartja a lomtalanítást.

 

A DAREH, mint​​ közszolgáltató, a lomtalanítás alkalmával​​ a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladékokat​​ gyűjti össze és szállítja el. A feleslegessé vált bútorokat, használati tárgyakat – amelyek mások számára még használhatóak – például a segélyszervezeteknél, szociális szolgáltatóknál is le lehet adni, így másokat segítve lehet csökkentheti a hulladék mennyiségét, ezzel óvva a környezetet.​​ 

A szolgáltató kéri, hogy​​ a lomokat​​ –​​ a​​ gyűjtési naptárban​​ meghatározott napokon,​​ reggel 6​​ óráig –​​ a lakóház​​ előtti, a hulladékgyűjtő járművekkel jól megközelíthető közterületre helyezzék ki, ne az​​ úttestre tegyék. 

A koronavírus-járvány miatt hatósági házi​​ karantén alatt álló ingatlanoktól nem szállítják el a hulladékot. 

 

Elektronikai veszélyeshulladék-gyűjtés júniusban lesz

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere egyeztetett a hulladékszállítást végző Dareh Bázis Zrt. vezetőivel. A Dareh vállalta, hogy 2021 júniusában, Békéscsabán, gyűjtőpontos elektronikai veszélyeshulladék-gyűjtést fog szervezni. A részletekről a későbbiekban adnak tájékoztatást.

A polgármester felhívja a figyelmet arra, hogy a május 8-ai és május 15-ei lomtalanítások alkalmával ne helyezzenek ki veszélyes hulladékot és elektronikai veszélyes hulladékot!

 
 
Képeslapokat, kártyanaptárakat, fotókat vár a könyvtár

A Békés Megyei Könyvtár felhívja a lakosság figyelmét, hogy a lomtalanítás alkalmából feleslegessé váló képeslapokat, kártyanaptárakat, fényképeket és fotónegatívokat nyugodtan felajánlhatják könyvtárnak, azokat szívesen fogadják. 

 

Lomtalanítási körzetek Békéscsabán

I. körzet: Jamina (Szarvasi út - Budapest vasútvonal - Kereki u. által határolt terület), Kenderföldek, Mezőmegyer, Fényes, Gerla, Dobozi út elkerülőn kívüli szakasza, Szója utca és Meteor utca.

II. körzet: Belváros, I. kerület, II. kerület, III. kerület, IV. kerület, VI. kerület, Vandhát, Béke -kertek, Keleti-kertek, Borjúréti-kertek, Kastély-szőlők.

 

Az alábbi táblázatban,​​ a teljesség igénye nélkül, a május 8-án és 15-én elszállítható és az el nem szállítható hulladékok köre​​ szerepel:​​  

 

Lomtalanításkor kirakható hulladék

 

Lomtalanításkor NEM tehető ki (nem szállítják el)

 

bútorok (asztal, szék, szekrény, ágy, komód) szétszerelt, mozgatható állapotban

 

kommunális hulladék

 

fából készült tárgyak, (ablakkeret – üveg nélkül, ajtó, kerítés)

 

elkülönítetten gyűjtött üveg-, papír, műanyag- és fémhulladék (szelektív hulladék)

 

műanyag (linóleum) padló

 

zöldhulladék (ág, nyesedék, lomb, fű),

 

kerti bútor

 

építési törmelék (pl. kád, wc-csésze, sitt, stb., síküveg, ablakkeret üveggel

 

ágynemű, textil, ruhanemű (zsákban/dobozban kihelyezetve)

 

fénycső

 

matrac (szétvágva/összetekerve)

 

gyógyszerhulladék

 

szőnyeg, padlószőnyeg (kötegelt állapotban)

 

elektromos háztartási eszköz, elektronikai hulladék

 

hordó

 

gumiabroncs, traktorgumi, kerékpárgumi

 

virágtartó

 

veszélyes és különleges kezelést igénylő hulladék (akkumulátor, festék, fáradt olaj, hígító, növény-védőszer, szárazelem, stb.)

 

gyerekjátékok

 

ipari, mezőgazdasági, szolgáltatási tevékenység következtében keletkezett fólia

 

műanyag medence

 

sütőolaj, sütőzsiradék

 

A lom kihelyezésénél szíveskedjenek tekintettel lenni arra, hogy a kihelyezett lom mérete akkora legyen, hogy azokat a a szolgáltató munkatársai kézi erővel meg tudják emelni és be tudják helyezni a hulladékgyűjtő járműbe (100 cm x 100 cm x 80 cm).

Az el nem szállítható hulladékok leadhatók:

  • egyes hulladéktípusok esetében,​​ a társaság által üzemeltetett hulladékgyűjtő udvarokon. Az igénybevétel részletes feltételei a Dareh honlapján itt érhetők el: https://www.dareh.hu/_bazis/hulladekgyujto-udvarok/ 
  • a közszolgáltató által nem gyűjthető hulladékok esetében, más vállalkozás által üzemeltetett hulladékudvarokon.

A lomtalanítás során kihelyezett hulladék a NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) tulajdonát képezi, ebből kifolyólag annak jogtalan eltulajdonítása rendőri intézkedést vonhat maga után.

A lomtalanításról​​ tovűábbi információ kérhető a DAREH ügyfélszolgálatától. Postacím: 5600 Békéscsaba, Kinizsi utca 4-6., telefonszám: + 36-66/447-150​​; honlap: www.dareh.hu; e-mail:​​ ugyfelszolgalat@grnkft.hu,​​ szallitasi-informaciok@grnkft.hu​​.

További programok »

Itthon

Szarvas Város Napja – 302. születésnapját ünnepli a település

Kedden ünnepelték Szarvason a város újratelepítésének 302., és várossá nyilvánításának 58. évfordulóját. A napot a település három fontos helyszínén kezdték, az Erzsébet ligetben felavatták Sisi szobrát, majd a Letelepedési Emlékkövet koszorúzták meg az Ótemlomnál, ezt követően pedig zászlókat avattak a Történelmi Országközépnél.
2024. július 23. 16:39
FEL