Békéscsabán is megemlékeztek Nagy Imréről

2020. június 16. 16:56 | D. Nagy Bence

Megemlékezést tartott kedden a Nagy Imre Társaság Békéscsabai Szervezete az egykori miniszterelnök szobránál. A jelenlévők Nagy Imre, Maléter Pál és Gimes Miklós kivégzésére és újratemetésére emlékezve ünnepélyesen megkoszorúzták a szobrot.

Az eseményen az 1958 június 16-án kivégzett miniszterelnökre és társaira emlékeztek.

– A Nagy Imre Társaság Békéscsabai Szervezete fontos feladatának tartja, hogy ápolja a mártír miniszterelnök emlékét, így minden évben június 16-a környékén koszorúzási ünnepséget tart – mondta el Nagy Sándor, a Nagy Imre Társaság Békéscsabai Szervezetének elnöke. Hozzátette, hog az országban elsőként Békéscsabán állítottak köztéri szobrot Nagy Imre miniszterelnök emlékére, amelyet 1994 június 14-én avattak fel Nagy Erzsébet, a miniszterelnök lánya jelenlétében.

A keddi megemlékezésen a békéscsabai önkormányzat részéről Varga Tamás alpolgármester és Csipei Judit osztályvezető helyezett el koszorút.

– Bár a történészek még minidig vizsgálják Nagy Imre életművét, de az '56-os forradalomban való részvétele és az azt megelőző időszak is fontos a magyar történelem szempontjából, ezért fontos, hogy főhajtással tisztelegjünk a mártír miniszterelnök előtt – emelte ki Varga Tamás.

A miniszterelnök és mártírtársai kivégzésnek 62., újratemetésük 31. évfordulóján a Nagy Imre Társaság békéscsabai csoportja mellett Vánsza Pál, a Politikai Foglyok Országos Szervezetének Békés megyei elnöke, valamint Bagyinszki Zoltán, a gyulai Október 23. Alapítvány képviselője helyezte el az emlékezés koszorúját.

További programok »

FEL