Békéscsabán és Gyulán három sportágban avatnak diákolimpiai bajnokokat

2023. június 10. 10:22 | Kovács Dávid

A két város ad otthont a 2022/2023-as tanévben a III. korcsoportos Összevont Kézilabda, Kosárlabda, Röplabda Diákolimpia Országos Döntőinek péntektől vasárnapig.

A döntő gyulai megnyitóját már pénteken megtartották a Prohászka Zsolt Városi Tornacsarnokban, Békéscsabán pedig szombat reggel köszöntötték a csapatokat a városi sportcsarnokban.

 

Csapatok a megnyitón a városi sportcsarnokban (Fotó: Diákolimpia)

Csapatok a megnyitón a városi sportcsarnokban (Fotó: Diákolimpia)

 

Először a Békés Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke köszöntöte a csapatokat és a felkészítőket. Szegedi Balázs felidézte, hogy gyermekként kosárlabdázott és egy nagy arányú, 104-2-es vereségnek is köszönhette, hogy már akkor megtanulta: minden helyzetből fel lehet állni, milyen egymásért, csapatban küzdeni, majd a megnyitón korábbi edzőjével is kezet foghatott.

A térség országgyűlési képviselője elsőként azt emelte ki, hogy a tavalyi, szintén Békéscsabán és Gyulán megrendezett összevont labdajátékok döntője lett az év diákolimpiai sporteseménye.

– Ez az elismerés garanciát jelent, hogy idén is jó lesz a szervezés, jó kezekben vannak a sportolók. Személyesen volt lehetőségem megtekinteni pénteken a Szeged-Veszprém férfi kézilabda bajnoki döntő harmadik mérkőzését. Azt kívánom nektek, hogy a diákolimpiai döntőn is hasonló élményben legyen részetek, mint a két döntős csapatnak, akár a győzelem örömét, akár a kevésbé sikeres szereplés utáni összefogást megélve – fogalmazott Herczeg Tamás.

Békéscsaba alpolgármestere az európai szinten is példaértékű a diákolimpiai versenyrendszert méltatta. Mint fogalmazott: minden évben nagy öröm ehhez az eseménysorozathoz kapcsolódni. Varga Tamás azt kívánta a csapatoknak, hogy mindent adjanak bele, küzdjenek a sikerért és közben vigyázzanak is egymásra.

 

Varga Tamás is köszöntötte a csapatokat (Fotó: Diákolimpia)

Varga Tamás is köszöntötte a csapatokat (Fotó: Diákolimpia)

 

A Magyar Diáksport Szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a diákolimpiai döntők közül a legnagyobb eseményen lehetnek jelen azok, akik itt küzdenek meg egymással, három sportágban, több mint hétszázan küzdenek a helyezésekért, korábban a labdarúgással együtt a sportolók száma több mint ezerkétszáz volt.

– Mindenkinek gratulálok, aki eljutott a döntőbe, már ez is óriási dolog. Olimpián, világbajnokságon és Európa-bajnokságon is szereztem érmet, azonban nem ezt tartom a legnagyobb eredménynek. A sporton keresztül megtanultam sok mindent, ennek köszönhetem, hogy sikeres elnökként tudok dolgozni a fiatal sportolókért. Azt kívánom mindenkinek, hogy a sporton keresztül ti is ilyen sokat tanuljatok – hangsúlyozta Balogh Gábor.

A megnyitó végén a csapatok játékosai letették a diákolimpiai esküt.

 

A csabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola legyőzte az algyői Fehér Ignác Általános Iskolát (Fotó: Diákolimpia)

A csabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola legyőzte az algyői Fehér Ignác Általános Iskolát (Fotó: Diákolimpia)

 

 

Két város, három sportág, negyvennyolc csapat

 

A korcsoport legjobb kosárlabda csapatai Gyulán mérkőznek meg egymással. Békés vármegyét a fiúknál a Lencsési Általános Iskola képviseli, míg a lányoknál a GFE Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és a Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola együttesének is szurkolhatnak a kilátogatók.

 

A kosárlabda csapatok Gyulán mérik össze tudásukat (Fotó: Diákolimpia)

A kosárlabda csapatok Gyulán mérik össze tudásukat (Fotó: Diákolimpia)

 

Békéscsabán két sportág fináléját rendezik: a kézilabda csapatok a lányoknál a városi sportcsarnokban, míg a fiúk az evangélikus sportcsarnokban mérkőznek meg egymással. Itt mindkét nemnél a hagyományokat követve a Kazinczy Ferenc Általános Iskola jutott be a legjobb nyolc közé. A röplabda csapatok a Dobozi úti akadémia csarnokában küzdenek a minél jobb helyezésért, itt a lányoknál az Erzsébethelyi Általános Iskola képviseli a békéscsabai színeket.

A pénteki és szombati csoportmérkőzések, valamint keresztjátékok után vasárnap rendezik a helyosztókat, köztük a döntőket, végül minden helyszínen eredményhirdetést is tartanak. Az eredmények folyamatosan nyomon követhetőek a legnépszerűbb közösségi oldalon, valamint a doeredmenyek.hu címre kattintva.

 

További programok »

FEL