Békéscsabán először a Csabagyöngyében mutatják be az iRunLadyt

2022. május 13. 19:14 | Hidvégi Dávid

iRunLady címmel mutat be futásról szóló filmet a Csabagyöngye Kulturális Központ jövő hét szerdán! Az alkotás Szabó Nóra hosszútávfutó történetén keresztül mutatja be a sportág világát az amatőröktől a profikig.

Csütörtökön a Csabagyöngye Kulturális Központ Pataky termében jelentették be, hogy Békéscsabán először az intézmény mutatja be az iRunLady című filmet. Az alkotást Segesvári Zsolt és Kollár István rendezte, utóbbi telefonos kapcsolaton keresztül vett részt az ismertetőn. Beszámolójában elmondta, inkább hangulatfilmet készítettek, mint sem sportszakmait, amelyben arra is keresik a választ, hogy ki miért fut. Az intézmény a filmet csabai hosszútávfutókkal népszerűsíti.

– A futás egy olyan miliő, amihez jó tartozni, ami rengeteg élményt és olyan megélést ad az embereknek, amiből tudnak építkezni, ami a mindennapos nehézségeken túl lendít. Az ember, amikor haza megy, majd elmegy futni egy órát vagy félórát, az lehet kikapcsolódás, de lehet munka is. Ez a film ebbe nyújt picit betekintést – fogalmazott Simon György, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club versenyzője, az idei 24 órás Ultrafutó Magyar Bajnokság győztese.

A film Szabó Nóra hosszútávfutó történetén keresztül mutatja be a sportágat, aki amatőrként készült a tokiói olimpiára, ám végül a vírus miatti létszámcsökkentés miatt nem kvalifikálhatott a világversenyre. A mozi egyszerre szól sportról a sportolóknak, kitartásról a kitartóknak, az álmokról az álmodozóknak és világvárosokról a világutazóknak, valamint mindenkinek, aki érdeklődik a futás iránt.

– Kézzel fogható sport, mert nincs időhöz kötve, bármikor kimehetünk a szabadba és futhatunk. Ugyan kell a futásra költeni, de nem kerül sok pénzbe, elég rugalmas sport. Bármikor lehet futni, egyedül is, társaságban is, futópadon vagy az erdőben – emelte ki Zétényi Szvetlana, Kopp Békéscsabai Atlétikai Club négyszeres 24 órás ultramaraton magyar bajnoka.

A film Magyarországon március 21-én került a mozikba. Az iRunLady május 18-án, szerdán 18 órától lesz látható a Csabagyöngyében.

 

További programok »

FEL