Békéscsabáért kitüntetésben részesült prof. dr. Várkonyi Tibor

2023. március 16. 13:22 | behir.hu

A belgyógyász, gasztroenterológus, osztályvezető főorvos március 15-én vette át az elismerést.

Prof. dr. Várkonyi Tibor egyetemi docens, belgyógyász, gasztroenterológus, osztályvezető főorvos 1942-ben született Szegeden, orvos családban. A szegedi Radnóti Gimnáziumban miniszteri kitüntetéssel érettségizett. A SZOTE Általános Orvosi Karán 1966-ban szerezte diplomáját summa cum laude minősítéssel. 1968-tól 1993-ig a szegedi klinika gasztroenterológiai osztályán egyetemi docens, intézetvezető-helyettes volt.

1993-ban költözött Békéscsabára. Ekkor nevezték ki a Réthy Pál Kórház III. számú belgyógyászati osztály vezetőjének. Vezetése alatt az osztály országos hírűvé vált. Létrehozta a modern gasztroenterológiát. Munkatársaival különösen a vékonybél betegségek és a felszívódás kórélettanának vonalán ért el kimagasló eredményeket, az osztály a májbetegségekkel kapcsolatos regionális központtá vált. 1996-tól 2003-ig a kórház tudományos igazgatóhelyettesi feladatait is ellátta.

2004-ben vonult nyugdíjba, de egy év múlva már háziorvosként dolgozott Békésen, valamint oktatott a gyulai egészségügyi főiskolán, majd a Gál Ferenc Egyetemmé alakult intézmény egészségturisztikai szakát vezette. 2008-tól 2017-ig a békéscsabai Vasút-egészségügyi Rendelő Belgyógyászati és gasztroenterológiai szakrendelését vezette. 2017-től a múlt év nyaráig a Szentesi Kórházban dolgozott.

 

Prof. dr. Várkonyi Tibor egyetemi docens, belgyógyász, gasztroenterológus, osztályvezető főorvos átveszi a Békéscsabáért kitüntetést Szarvas Péter polgármestertől. Fotó: behir.hu/Varga Diána

 

Életútja során számos tudományos szervezet tagja, többnek vezetője is volt. Soraiban tudhatta – többek között – a Magyar Tudományos Akadémia Hepatológiai és Gasztroenterológiai Szakbizottsága, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság, a Magyar Belgyógyász Társaság, a Táplálkozástudományi Társaság, és az Európai Intastinalis Transport Club. 1987-től 92-ig a Magyar Gasztroenterológiai Társaság alelnöki tisztségét töltötte be. 1997-ben a Londoni Royal College-ban az Európai Belgyógyász Társaságok Föderációja vezetőségi tagjának választotta.

160 tudományos publikációja jelent meg, több tudományos könyv szerzője, társszerzője. Kutatásairól több, mint 200 szakmai konferencián, tudományos ülésen tartott előadást német, orosz, francia vagy angol nyelven.

Folyamatosan lépett előre a tudományos ranglétrán: 1979-ben kandidátusi (PhD) fokozatot nyert, 1988-ban az Orvostudományok, később az Akadémia doktora lett. 1995-ben „Dr. Habil” minősítést kapott. Tevékenysége elismeréseként számos kitüntetésben részesült.

Betegellátó munkáját mindig lelkiismeretesen és nagy szakértelemmel végezte. A belgyógyászat egész területén kimagasló szakismeretekkel rendelkezik, valamint országosan elismert szaktekintély az emésztőszervi betegségek tekintetében.

Prof. dr. Várkonyi Tibort rendkívül gazdag életútja, páratlan tudományos munkássága, Békéscsaba és térsége egészségügyi életére tett, máig tartó hatása, városunkban hosszú időn át végzett kiemelkedő és lelkiismeretes orvosi tevékenysége egyaránt méltóvá teszik a „Békéscsabáért” kitüntetésre.

– Harminc évvel ezelőtt jöttem Békéscsabára, ahol letelepedtem, az évek során csabaivá váltam. A város éppen fejlődésben volt, mely az utóbbi években látványossá vált, Békéscsaba az ország egyik vezető településévé vált. Ez csak úgy jöhetett létre, hogy a város minden egyes dolgozója beletett valamit a fejlődésbe,  a közösségi kosárba. Ez az elismerés, amelyet a várostól kaptam, valójában talán azt jelenti, hogy én is bele tudtam tenni a részemet a város közös törekvéseibe – mondta köszönő beszédében.

A március 15-ei ünnepségről és a további díjazottakról itt olvashat bővebben.

További programok »

Önkormányzati hírek

Közel egymilliárd forintból fejlesztik az Árpád fürdőt

Sikeres pályázatot nyújtott be a békéscsabai önkormányzat az Árpád fürdő, a Munkácsy Negyed és a CsabaPark fejlesztésére. A beruházások a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz részeként 950 millió forint európai uniós támogatásból jönnek létre. A munkálatok várhatóan jövőre kezdődnek és 2026. első felében fejeződnek majd be.
2024. május 30. 17:36
FEL