Békéscsaba kitűnik a megyeszékhelyek ingatlanpiaci árrangsorában

2020. október 29. 06:26 | behir.hu

Mennyire számítanak a békéscsabai ingatlanárak drágának vagy olcsónak más megyeszékhelyekhez képest? Ez is kiderül a cikkből!

Békéscsaba ingatlanpiaci árai igen kedvezőek a vásárolni szándékozók szemszögéből. A lakóingatlanokat három típusba sorolhatjuk: családi házak, téglalakások, panellakások. Bármelyik kategóriát nézzük, a megyeszékhelyek között a legolcsóbb átlagos négyzetméter árral jellemezhető versenyzők közé sorolhatjuk Békéscsabát. Az, hogy konkrétan mit is jelent ez számokban kifejezve, az Ingatlannet.hu szeptemberi statisztikai adatai alapján készített elemzésből kiderül!

 
A családi házak között Békéscsaba hátulról a második

A megyeszékhelyek családi házainak átlagárából felállított rangsor alapján a békéscsabaiak a második legolcsóbbak. Idén szeptemberben egy négyzetméterük átlagosan 170 ezer forintba került. Ennél alacsonyabb átlagárat (130 ezer Ft/m²-t) már csak a salgótarjáni házak produkáltak. Rajtuk kívül átlag 200 ezer Ft/m² alatti árral már csak Kaposvár eladó házai rendelkeztek.

Nem nagy meglepetés, hogy a családi házak tekintetében a legdrágább megyeszékhely fővárosunk. Budapesten egy négyzetmétert átlagosan 550 ezer forintért kínáltak eladásra, mely egységár csaknem 400 ezer Ft/m²-rel magasabb, mint a Békéscsabánál bemutatott. Szeptemberi átlagáruk alapján drágának mondhatóak a veszprémi, szombathelyi, kecskeméti, debreceni, szegedi és székesfehérvári családi házak is mintegy 370-440 ezer Ft/m² közötti átlagárral.

 

Családi házak átlagára az egyes megyeszékhelyeken. Forrás: ingatlannet.hu

Családi házak átlagára az egyes megyeszékhelyeken. Forrás: ingatlannet.hu

 

 

Békéscsabán a panellakások is olcsók

Békés megyeszékhelye a panelek piacán is megkaphatja a kedvező áras címkét. Az összes 19 megyeszékhely panellakásainak szeptemberi átlagárát felsorakoztatva, Békéscsaba a 17. helyet foglalja el a maga átlag 260 ezer Ft/m²-es árával. Rögtön mögötte a miskolci paneleket találjuk 250 ezer Ft/m²-rel, illetve utolsóként a salgótarjáni társaikat 180 ezer Ft/m²-rel.

A legborsosabb átlagárat ebben a kategóriában is Budapest tulajdoníthatja magának, átlépve az 500 ezer Ft/m²-es lélektani határt. A családi házaktól egy kicsit eltérően az élvonalba a székesfehérvári, debreceni, veszprémi, győri, valamint a kecskeméti panelek tartoznak, melyek átlagos négyzetméter ára 390-440 ezer forintos intervallumba tehető.

 

Panellakások átlagára az egyes megyeszékhelyeken. Forrás: ingatlannet.hu

Panellakások átlagára az egyes megyeszékhelyeken. Forrás: ingatlannet.hu

 

Békéscsaba a téglalakásoknál is sereghajtó

Békéscsaba a megyeszékhelyek téglalakásainak átlagárai között – a családi házakkal megegyezően – az utolsó előtti helyre pozícionálható. A szeptemberi hónapot tekintve a csabai téglalakások átlagára 250 ezer Ft/m² volt. A sort, mint mindig, a Salgótarján téglaépítéses lakásai zárják 160 ezer Ft/m²-rel.

Megszokott módon a legdrágább téglalakások Budapesten voltak elérhetőek 840 ezer Ft/m²-es átlagáron. A négyzetméterenkénti átlag fél millió forintos árat több megyeszékhely téglaépítéses lakása is meghaladta: Székesfehérvár, Debrecen, Győr, Veszprém, Eger és Szombathely is.

 

Téglalakások átlagára az egyes megyeszékhelyeken. Forrás: ingatlannet.hu

Téglalakások átlagára az egyes megyeszékhelyeken. Forrás: ingatlannet.hu

 

Summa summarum

Összességében tehát Békéscsaba ingatlanpiaci árai egyáltalán nem megfizethetetlenek – már amennyiben a megyeszékhelyekhez viszonyítjuk őket. Természetesen sok kisebb településen még barátságosabbak az átlagárak. Az OTP Ingatlanpont felmérése szerint jellemzően két árkategóriában jelennek meg azok a vásárlók, akik Békéscsabán egy 100-120 m² alapterületű használt lakásba szeretnék fektetni pénzüket. Az egyik csoport az olcsóbb 10 és 15 millió forintos tartományt képviseli, míg a másik csoport a városi átlagárat követve a 25-30 millió forintos sávban keresi álomotthonát.

Gazdaság

Dollármilliárdos büntetés – az Alibaba nem tart a negatív hatásoktól

Az Alibaba kínai internetes kiskereskedelmi és technológiai óriásvállalat nem tart attól, hogy a hétvégén rá kiszabott rekordösszegű büntetésnek negatív hatásai lesznek – számolt be a South China Morning Post című hongkongi lap a vállalat hétfői közlésére hivatkozva.
2021. április 12. 17:24
FEL