Ekkorát emelkedtek az elmúlt fél évtizedben az ingatlanárak Békéscsabán

2021. szeptember 28. 10:46 | behir.hu

Az ingatlanpiacon 2017 és 2019 között szinte folyamatosan emelkedtek az árak Békéscsabán, valamint környéken, ahogy az egész országban. Éppen ezért sokkal többet is érhet a város területén ugyanaz az ingatlan ma, mint 5 éve. Az elmúlt öt év ingatlanpiaci változásait elemezzük az Ingatlannet.hu segítségével.

2020-ban a koronavírus megjelenésével sokan az árak és a forgalom csökkenésére számítottak. Visszatekintve volt, ahol bejött a prognózis és volt, ahol nem. Ahol bejött, ott a csökkenés oka lehetett például a lakosság körében megjelenő jellemző magatartás: az óvatosság és a tartalékolás is. Hosszú távon – öt év tükrében – azonban egyértelműen kijelenthető, hogy az árak emelkedtek.

 

A családi házak árában folyamatos drágulás volt megfigyelhető

Az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján a vizsgált időszakban a békéscsabai családi házak átlagára megfontoltan ugyan, de szinte folyamatosan emelkedett. 2016 decemberében még átlagosan 131 ezer forintos négyzetméter áron találhattunk ilyen típusú ingatlanokat, azonban az évek során ez az összeg majdnem 100 ezer forinttal emelkedett, így elérve 2020 augusztusában a 156 ezer Ft/m2-es átlagos árfekvést. 2021 augusztusára már nagyobb mértékű emelkedés volt megfigyelhető, hiszen ekkor az átlagárak 220 ezer Ft/m2 fölé emelkedtek.

Ez a változás az öt év elteltével egy 110 négyzetméteres ház esetén akár 9,9 millió forintos különbséget is jelenthetett az átlagos kínálati árak tekintetében.

Békéscsabai lakóingatlanok átlagárának változása 2017 augusztusa és 2021 augusztusa között Forrás: ingatlannet.hu

 

A panellakások jóval drágábbak lettek

A békéscsabai ingatlanok közül minden bizonnyal a panellakások ára emelkedett leginkább az évek során. 2017 augusztusában még átlagosan 154 ezer forintos négyzetméter áron kínálták eladásra az ilyen építésű ingatlanokat. A következő években azonban fokozatos áremelkedést figyelhettünk meg, hiszen 2019 augusztusában ez az összeg már elérte a 245 ezer forintot négyzetméterenként, így produkálva egy majdnem 100 ezer forintos drágulást a panellakások árában. A 2020-as év ugyan csak minimális mértékben, de szintén az átlagárak emelkedését hozta, így ekkor 247 ezer Ft/m2-es árfekvésen kínálták eladásra a békéscsabai panellakásokat. 2021 augusztusában a kínálati árak elérték a 274 ezer Ft/m2-es árfekvést.

Ennél az ingatlantípusnál ez a változás az öt év elteltével – egy 60 négyzetméteres lakás esetén – 7,2 millió forintos különbséget is jelenthetett az átlagos kínálati árak tekintetében.

 
A téglalakások ára is változatosan alakult

2017 és 2018 között viszonylag kismértékben változtak a békéscsabai téglalakások átlagárai, ebben az időszakban az átlagos árfekvés 180 és 200 ezer Ft/m2 közé volt tehető. Ezt követően egy nagyobb áremelkedés volt megfigyelhető, melynek következtében az átlagárak 2020 augusztusában már elérték a 239 ezer Ft/m2-t. Az idei év nyarának végére szintén áremelkedés volt megfigyelhető a téglalakások tekintetében, így az átlagos árszint ekkor 288 ezer Ft/m2 körül volt.

Ezek az átlagárbeli változások egy 60 négyzetméteres téglalakás esetén 6,4 millió forintos áremelkedést jelentettek az öt év során.

További programok »

FEL