Csökken a népesség, mégis drágulnak az ingatlanok Békés megyében

2021. november 1. 18:17 | behir.hu

A hazai ingatlanpiacon az egyik legnagyobb arányú áremelkedés realizálódott Békés megyében. A Duna House idén január-augusztusi adatait alapul véve átlagosan 35 százalékkal drágultak meg a régióban található házak és lakások. Az elmúlt 10 év tekintetében a panelotthonok értéke több mint kétszeresére emelkedett. A tranzakciók közel háromnegyede a megyeszékhelyre fókuszálódott.

A 2021 harmadik negyedévében értékesített ingatlanok adatai alapján vidéken, a keleti részeken – így Békés megyében is – az átlagos négyzetméterár mind a panelek, mind a téglaotthonok esetében stagnált. Éves viszonylatban azonban jelentős változásokat mutatnak a Duna House legfrissebb statisztikái.

– Megyénkben átlagosan 240.000 forintos négyzetméter áron lehet ma hozzájutni egy panelotthonhoz, míg a téglalakások esetében ez az egységár 260.000 forint. A tavalyi év azonos időszakához képest azonban a legnagyobb árváltozás a békési házak esetében prognosztizálható, idén már 43,8 százalékkal kell többet, 158.000 forintot fizetniük a vevőknek négyzetméterenként – elemezte a régió piacát Kovács Péter, a békéscsabai Duna House csoportvezetője.

A kereslet 69 százaléka így is a családi házakra összpontosul, főleg a Covid-járvány után kialakult élethelyzetben, amikor a legtöbben nagyobb térre, szabadságra vágynak, amit egy kert biztosítani is tud számukra. A szeptemberig lebonyolított tranzakciók 26 százalékát a téglalakások adták, míg panelotthont a vevők mindössze 5 százaléka vásárolt Békés megyében. Ha viszont az elmúlt 10 évet vizsgáljuk, akkor a legnagyobb mértékben a panelek értéke nőtt, ma már több mint kétszer annyit érnek, mint 2011-ben - folytatta a szakember.

 

Az árstagnálást az is magyarázhatja, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a Békés megyéből elvándorlók aránya, amit az odaköltözők száma sem tudott korrigálni. A KSH adatai szerint 2013-2020 között több mint 140 ezer fő hagyta el a térséget és választott magának új lakhelyet. Országos viszonylatban ez azt jelenti, hogy az elvándorlások 3,3%-a bonyolódott le a megyéhez kapcsolódóan. A szakember elemzéséből az is kiderül, hogy az iroda kínálatában a legmagasabb áron meghirdetett ingatlanja Orosházán található, melyet nem kevesebb mint 964 millió forintért kínálnak megvételre. A második legdrábább ingatlant már „csak” közel 150 millió forintért hirdetik, és Gyulán található, a harmadikat pedig 79 millióért, Békéscsabán.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy az eladások közel háromnegyede a megyeszékhelyen realizálódott idén január-augusztus között. Az agglomerációba való kiköltözés tehát kevésbé jellemzőa régióban, ami elsősorban a munkahelyek központosított hollétére vezethető vissza.

– Aki viszont vidékre vágyik, nagyrészt felújításra szoruló ingatlanba fektet, kedvező ára miatt. Vásárlói szempontból továbbra is az első lakás vásárlása a legfőbb motiváció, amit a kisebb vagy nagyobb otthonba való költözés követ, eladói részről viszont a lakásméretváltás mellett az örökségből szerezhető hozam realizálása miatt döntenek az ingatlan értékesítése mellett.

A Duna House Barométer szeptemberi, harmadik negyedéves beszámolója alapján eladói szempontból az értékesítés legfőbb oka az ingatlanbefektetés eladása volt, arányuk egy év alatt 22 százalékponttal nőtt. Az így piacra kerülő lakások átlagosan 85 négyzetméter nagyságúak, amiért nagyságrendileg 36 millió forinthoz jutnak egykori tulajdonosaik.

 

Forrás: liner.hu

További programok »

FEL