Békéscsaba hazavár! - Hét fiatallal kötött szerződést a város

2022. október 28. 15:23 | Papp Ádám Sándor

Ünnepélyes keretek között írták alá szerződéseiket a „Békéscsaba hazavár!” pályázat támogatottjai pénteken délután a városháza dísztermében. A fiatalok életkezdési támogatás és hallgatói ösztöndíj formájában kapnak segítséget az önkormányzattól, azzal a feltétellel, hogy a diploma megszerzését követően a megyeszékhelyen telepednek le és Békéscsabán dolgoznak.

A „Békéscsaba hazavár!” programot 2015-ben indította útjára az önkormányzat, a felhívásra egy évben kétszer lehet pályázni. Az elmúlt hét év alatt összesen 119 megállapodást írtak alá, pénteken délután hét fiatallal bővült a lista.

– A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szereztem az általános jogász diplomámat. A támogatás nagy segítség számomra. Kiskoromtól kezdve Békéscsabán élek, és a családom is. Fontos szempont volt számunkra a jövőbeli gyermekvállalásnál a szüleim közelsége, illetve Békéscsaba atmoszféráját nagyon szeretjük, hangulatos város, amely sok lehetőség nyújt a fiatalok számára – fogalmazott dr. Varga Dóra.

Szarvas Péter polgármester köszöntő beszédében elmondta, hogy a programban két támogatási típusra lehet pályázni. Az önkormányzat életkezdési támogatás formájában egyszeri 400 ezer forinttal, míg a hallgatói ösztöndíjjal havi 50 ezer forinttal segít a fiataloknak.

– Az elmúlt 20 évből 17 esztendő úgy telt el, hogy a város lakosságszáma folyamatosan, kis mértékben csökkent, jelenleg 60 ezer fő körül van. Fontos az, hogy a Békéscsaba népessége növekedjen és egyre több diplomás dolgozzon itt, mert a diplomások magasabb aránya növeli a város erejét, értékét, a kiművelt emberfők létszámát is, amely vonzó lehet a városba befektetni szándékozók számára. Továbbá, ha ügyesebb, kvalifikáltabb emberekből több van, akkor a szolgáltatásaink is jobbak, amely az itt élőknek azt jelenti, hogy színvonalas a városi élet, ehhez pedig a diplomások nagy mértékben hozzá tudnak járulni – fogalmazott a városvezető.

A szeptemberi felhívásra összesen 12-en pályáztak, amely közül 7-en nyertek el támogatást. Ezúttal hárman felsőoktatási hallgatói ösztöndíjat, míg négyen életkezdési támogatást kaptak.

Felsőoktatási hallgatói ösztöndíjban részesült: Kincses Lilla Orsolya, Kondor Ivett Alex, Saral Ráfet Dávid.

Életkezdési támogatásban részesült: dr. Varga Dóra, Nagy Mihály Péter, Pocsai Enikő, Szász Boglárka.

Galéria

További programok »

FEL