Újabb öt fiatalt támogat Békéscsaba városa - galériával

2024. május 24. 18:09 | Vincze Attila

Aláírták szerződéseiket a Békéscsaba hazavár! program legújabb támogatottjai pénteken a Békéscsabai Napsugár Bábszínház otthonában. A 2015-ben indított támogatást eddig 144 felsőoktatási hallgató vagy diplomás pályakezdő fiatal vette igénybe.

Az eseményen résztvevők előbb egy, a pályázati programot népszerűsítő videót tekinthettek meg a Beliczey-kúriában, majd Czitor Attila színművész Rudyard Kipling Ha... című versét adta elő. 

Ezt követően Békéscsaba polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Szarvas Péter röviden ismertette a 2015 óta futó Békéscsaba hazavár! program részleteit. Mint mondta, a hallgatói ösztöndíj megállapodás arról szól, hogy az önkormányzat négy féléven keresztül, havonta 50 ezer forint ösztöndíjat nyújt a felsőfokú képesítést megszerezni kívánó fiatalok számára. Megjegyezte, hogy az életkezdési támogatás pedig a diploma megszerzését követően, egy egyszeri 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást jelent. 

 

 

– Eddig az elmúlt nyolc évben összesen 144 megállapodást kötött az önkormányzat, vagyis ennyi diplomás fiatal jogász, orvos, mérnök, tanár, közgazdász érkezett a városba, hogy tartósan letelepedjen, dolgozzon és családot alapítson Békéscsabán – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a program finanszírozása eddig közel 60 millió forintjába került a költségvetésnek. 

A 2024. tavaszi pályázati kiírás során újabb öt fiatallal kötött támogatói szerződést a békéscsabai önkormányzat. Felsőoktatási hallgatói ösztöndíjban részesült Csernók Fanni Kata, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar második évfolyamos műszaki menedzser szakos hallgatója, aki elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a rendezvényen.

 

 

Békéscsaba hazavár! életkezdési támogatást kapott: Farkas Adrienn, Kondor Ivett Alexa, Tóth Andrea, Vincze Orsolya. Utóbbi a behir.hu kérdésére elmondta, a Debreceni Egyetemen szerzett ápolás és betegellátás alapképzési szak dietetikus szakirányán szakképzettséget, jelenleg pedig a Békés Vármegyei Központi Kórházban dolgozik.

– Békéscsaba egy abszolút élhető és családbarát környezetet biztosít, igazából ez az ami motivált a pályázat benyújtása során. A támogatás, mint pályakezdő fiatal, nagy segítséget jelent számomra – fogalmazott

Hozzátette, hogy minden csabai fiatalt csak bátorítani tud arra, hogy pályázza meg a hallgatói vagy az életkezdési támogatást, hiszen nagyon gördülékeny volt az egész folyamat. 

 

Galéria

További programok »

Itthon

FEL