Békéscsaba fellélegezhet - csütörtöktől nem kell maszkot viselni közterületeken

2021. február 15. 16:22 | Tóth Bianka

2021. február 18-án 0 órától a város polgármestere enyhítést vezet be a közterületi maszkhasználatot illetően: az kizárólag a buszmegállókra korlátozódik. Emellett a CsabaParkban található kutyafuttató is megnyílik a kutyás gazdik előtt. Szarvas Péter ugyanakkor kiemelte, hogy a türelmetlenségnél fontosabb az elővigyázatosság, ezért továbbra is arra kéri a lakosokat, hogy amikor szükségesnek látják, továbbra is vegyék fel a maszkot.

Békéscsaba polgármestere hétfőn adott tájékoztatást a szabályok enyhítéséről. A városvezető kiemelte, hogy a békéscsabai lakosság egészségének védelme mindennél fontosabb. A járványügyi adatok november eleje óta folyamatos erősödést mutattak, az elmúlt öt hétben viszont egy kedvező folyamat indult el: folyamatosan csökken az egy napra jutó fertőzöttek száma.

További kedvező adat, hogy a kórházi ápoltak, és a lélegezetésre szorulók száma is csökkent. A polgármester kiemelte, az oltás is segíti a járvány elleni védekezést. Az egészségügyi dolgozók, a szociális intézmények lakói és dolgozói, majd a 89 év felettiek nagy része már megkapta a vakcinát. Hozzátette, hogy azoknak az immunitása is erősödik a járvánnyal szemben, akik már átestek a ferőzésen. Kedvező adat továbbá, hogy a koronavírus szennyvízben mutatott örökítőanyaga is csökkenő mértékű Békéscsabán.

 

Szarvas Péter 2021.02.15.-i sajtótájékoztatón. Fotó: behir.hu

 

Szarvas Péter elmondta, hosszas gondolkodás után úgy döntött, hogy 2021. február 18-án 0 órától, tehát csütörtök 0 órától Békéscsaba közterületein és nyilvános helyein belül csak a buszmegállóban lesz kötelező maszk viselése. A félreértések elkerülése érdekében hozzátette, hogy a rendelkezés nem cselekvésre vonatkozik, tehát az is vegye fel a maszkot a buszmegállóban, aki nem szándékozik utazni, továbbá a rendelkezésnek időkorlátja sincs.

Ezzel egyidőben egy másik rendelkezést is hozott, mely szerint a CsabaParkban található kutyafuttató kinyithat. Itt továbbra is kötelező lesz a maszkviselés.

A városvezető kitért arra is, hogy a parkolókban, illetve a piac szabadtéri területein sem lesz kötelező maszkot hordani. Békéscsaba polgármestere továbbra is azt kéri, hogy vigyázzunk egymásra. Mindenki felelősséggel tartozik saját magáért és környezetéért. Ezért habár kötelező nem lesz a maszkviselés Békéscsabán, a polgármester azt kéri, hogy amennyiben másokkal találkozunk, csoportosulás részei leszünk, vegyük fel a maszkot.

Itthon

Már érkeznek az sms-ek a 60 év alatti krónikus betegeknek a hétvégi oltásról

Az oltási tervnek megfelelően a következő napokban is folytatódik a regisztrált idősek oltása, több mint 395 ezer oltására van lehetőség a háziorvosokhoz kiszállított Sinopharm, Moderna és a kórházi oltópontokra kiszállított Pfizer-vakcinákkal. Ezzel párhuzamosan a folytatódik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is.
2021. március 4. 18:13
FEL