Békéscsaba első kézből: Gyermek Elsősegély applikáció segíti a szülőket

2024. február 15. 09:27 | behir.hu

Elkészült és ingyenesen letölthető a Gyermek Elsősegély mobil applikáció, amely egészségügyi vészhelyzetek esetén komoly segítség lehet a csabai szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak. A telefonos alkalmazásról dr. Pálfi-Rigó Krisztina, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő családi, szociális és egészségügyi tanácsadója tájékoztatta portálunkat.

– Magyarország kormánya 2010 óta azért dolgozik, hogy biztonságot és kiszámíthatóságot nyújtson a magyar családoknak, ezt szolgálja a több mint harmincféle családpolitikai intézkedés. Ezek az otthonteremtést, az anyagi biztonság kialakítását, valamint a munka és a magánélet egyensúlyát segítik. Ezt a hármas törekvést egy újabb alappal egészítették ki, és kiemelt figyelmet fordítanak a testi-lelki-szellemi egészségre is. Ezt a szándékot szolgálja a Gyermek Elsősegély applikáció, melynek tartalmát a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakorvosai állították össze. Ez az első magyarországi fejlesztésű applikáció, ami kifejezetten a gyermek vészhelyzetekre fókuszál. Az alkalmazás célja, hogy minden szülőhöz, nagyszülőhöz, pedagógushoz eljussanak az életmentő ismeretek – kezdi a telefonos alkalmazás bemutatását dr. Pálfi-Rigó Krisztina.

A gyermekekkel történő balesetek 75 százaléka megelőzhető lenne, ha a felnőttek tudnák, hogy mitől és hogyan kell megóvni a gyermekeket. Az a tapasztalat, hogy vészhelyzetek esetén a szülők tanácstalanok, pánikba esnek. Sokszor nem tudják, mikor hívjanak mentőt, mit tegyenek, amíg megérkezik, pedig az első tíz perc a legértékesebb a baleset bekövetkeztétől számítva. Az a pár perc, amíg a szakszerű segítség odaér, a beteg gyermek sorsát megpecsételheti. Ezért fejlesztették ki az applikációt, amely letöltésével a szülők zsebében lehet a gyermekmentő. Az alkalmazásban ezért olyan kórképeket, baleseteket vonultatnak fel, melyekkel, nagy eséllyel találkozhatnak a szülők – például mérgezés, fulladás, lázgörcs vagy allergiás reakció – és bemutatják az újraélesztés technikáját is.  

– Nekünk, szülőknek gyermekünk születésétől kezdve folyamatosan jelen van az életünkben az aggodalom, melyet ez az applikáció csökkent és egyben biztonságérzetet is ad. Ezért is buzdítok arra minden békéscsabai szülőt, nagyszülőt, pedagógust, hogy töltse le ezt az ingyenes alkalmazást, amely akut vészhelyzet vagy súlyos betegség esetén segítséget nyújthat a gyermekeinknek.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az applikáció ingyenes és minden békéscsabai számára letölthető az App Store és a Google Play áruházakból – zárja gondolatait dr. Pálfi-Rigó Krisztina, családügyi tanácsadó.

További programok »

FEL