Mint azt a házigazda, dr. Pálfi-Rigó Krisztina mikrobiológus, pszichológus elmondta, szeretett volna egy olyan jellegű előadássorozatot elindítani, ami kifejezetten tudományos jellegű és mindennapi életünkre is hatással lévő témákat dolgoz fel. A sorozat idén márciusban Mester Károly előadásával kezdődött, annak sikere adta az újabb panelbeszélgetés ötletét.
A pénteki előadás a „Táplálkozás és egészség – Miért esszük betegre magunkat?” címet kapta, mely témáról dr. Guseo András funkcionális orvos, ideggyógyász és pszichiáter beszélt a közönségnek.
– A táplálkozás sok mindennek az alapja. Nagyon sok probléma, mint például a szomatikus betegség, az idegrendszeri problémák, akár pszichiátriai kórképek mögött is állhat táplálkozási probléma. Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy a tudatos tplálkozást megismertessük, hiszen az egészségtelen táplálkozás népbetegség. Napjainkban, a tömeggyártás világában, ahol a mennyiség és a bevitel a fontos, nagyon nehéz egészségesen táplálkozni – fogalmazta meg dr. Pálfi-Rigó Krisztina.

Fotó: Kintner Nikolett /behir.hu
Magyarországon lassan népbetegségnek számít a túlsúly és az azzal járó vérnyomás- és cukorproblémák is.
– A cukorbetegséggel fokozódik az érelmeszesedés, aminek következtében a hosszú idegek, amelyek például a lábakban is vannak, nem kapnak elég vérellátást, mire az idegek zsibbadni kezdenek, később pedig degenerálódnak, ez pedig visszafordíthatatlan következményekhez is vezethet – fejtette ki dr. Guseo András.
Szó esett továbbá a különféle ételérzékenységekről is, melyekkel egyre nehezebb együtt élni, pedig egyre gyakoribb problémát jelentenek. A gyártók ugyanis legtöbbször a mennyiség és a fogyasztás érdekében olyan anyagokat is használnak bizonyos termékekhez, melyeknek sokszor semmi keresnivalója nem lenne az adott árucikkben, ilyenkor pedig elég a minimális figyelmetlenség is, ami egy komolyabb, például gluténérzékenységben szenvedő ember számára nehéz és fájdalmas következményekkel járhat.
Elhangzott, hogy nagy problémát jelentenek az ízfokozókkal felturbózott, „tipikusan E-betűs” termékek is. Ezek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek már kisgyermekkorban függőséget okozhatnak – ilyen a közkedvelt, egy-egy film gyakori kísérőjeként szolgáló csipsz is. Ezek fogyasztása hosszú távon számos emésztő- és immunrendszeri problémát okozhatnak a szervezetben.

Fotó: Kintner Nikolett /behir.hu
– Ha a táplálékokat megviszgálnánk molekuláris szinten, akkor megdöbbentő dolgokat tapasztalnánk. Ugyanis az úgynevezett „molekuláris hasonlóság” ezekben a termékekben azt eredményezi, hogy az immunrendszert tévesen bekapcsolja, riasztja, ez pedig később autoimmun betegségekben nyilvánul meg, melyekkel ma már Dunát lehet rekeszteni. Tehát ezért is fontos a táplálkozásunk, hogy mit viszünk be, és hogy tudatosan megválogassuk azokat az ételeket, amiket beviszünk, amivel a sejtjeinket tápláljuk, mert nem mindegy, hogy az a sejt hány évig fog élni – összegezte a szakorvos.