Békéscsaba első kézből: Állami program indul a demencia kezelésére

2024. május 24. 08:33 | behir.hu

A demencia a 21. század egyik fő népbetegsége, ezért nagyon fontos, hogy a hazai egészségügy és a szociális szféra egységes programot, stratégiát dolgozzon ki. A munka elkezdődött és elindult a Van értELME! elnevezésű Nemzeti Demencia Program, amelyről dr. Pálfi-Rigó Krisztina, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő családi, szociális és egészségügyi tanácsadója adott tájékoztatást.

Magyarországon 2010-ben családbarát fordulat zajlott le, azóta a családpolitika középpontjában a család áll A kormányzás központi értéke a családbarát szemlélet, amit az elmúlt 14 évben több mint 30 intézkedés valósított meg. Ezek az intézkedések a világban egyedülálló módon az emberek egész életútját lelefedik a gyermekkortól a fiatal felnőttkoron, a családalapítás és gyermeknevelés időszakán át az időskorig. A demencia problémájára is a család szemszögéből keresik a megoldást - kezdi a program bemutatását dr. Pálfi-Rigó Krisztina.

A demencia olyan kórkép, amely világviszonylatban 55 millió embert érintett 2023-ban, és az új esetek száma meghaladja az évi tízmilliót. Magyarországon 250 ezer, Békéscsabán is közel 2 ezer olyan ember van, akit demenciával diagnosztizáltak, azonban a kórkép által ennél jóval többen érintettek, hiszen közéjük tartoznak a családtagok és barátok is, így ez a szám országosan már meghaladja az egymilliót, Békéscsabán pedig eléri a 10 ezret.

A program feladata, hogy felhívja a figyelmet a demencia tüneteire, annak felismerésére, a demenciával élők speciális gondoskodási és gondozási igényeire, illetve az őket gondozó családtagok, szakdolgozók feladataira és munkájára. Célja pedig hozzájárulni a demenciával kapcsolatos kihívásokra adható hatékony társadalmi válaszok megtalálásához, ezáltal is segítve az érintett betegeket, a családokat és az ellátórendszer fejlesztését. Szeretnék támogatni az otthongondozást is. A program 2030-ig, több fázison keresztül azt is szeretné tudatosítani, hogy milyen jelek alapján vehető észre a demencia, és mit kell tenni felismerése esetén.

A demencia a memória kimutatható károsodását jelenti, melyet olyan betegségek okozzák, melyek idősebb korban gyakoribbak, de kivizsgálást és kezelést igényelnek annak érdekében, hogy elöregedő társadalmunkban a nyugdíjas éveket az emberek többsége aktívan élje meg, és ne szoruljon rá családja, hozzátartozói ápolására - zárja gondolatait dr. Pálfi-Rigó Krisztina, családügyi tanácsadó.

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
11:45
FEL