Békéscsaba diákváros: Az önkormányzat több módon is segíti a tanulókat

2023. szeptember 5. 12:47 | Mikóczy Erika

Szeptember 1-jén becsengettek, elkezdődött a 2023/2024-es tanév. Az önkormányzat felelősséget érez valamennyi Békéscsabán élő gyermekért és családért, ezért a nyári táboroztatáson túl ebben a helyzetben is segítséget nyújt.

A város igyekszik megkönnyíteni a nehéz helyzetben levőknek az iskolakezdést, ezért 1,5 millió forint összértékben tanévkezdési támogatást biztosít, míg a felsőoktatásban tanulók a Bursa Hungarica ösztöndíjra és a Békéscsaba hazavár! felsőoktatási hallgatói ösztöndíjra pályázhatnak. A részletekről dr. Juhász István civil ügyekért felelős tanácsnokot kérdeztük.   

 

Az önkormányzat ezen a nyáron is biztosította a napközis tábort két telephelyen. Mit tapasztaltak, mekkora volt az igény ezekre a táborokra? 

Számos kisgyermekes családnak okoz nehézséget a gyermekek elhelyezése a nyári tanítási szünet ideje alatt. Az önkormányzat az ő gondjaikon kívánt enyhíteni, amikor döntést hozott arról, hogy a hosszú nyári szünet ideje alatt – a tankerületi központtal közösen – felügyeletet és tartalmas időtöltést biztosít a gyerekeknek a Lencsési Általános Iskolában, illetve az Erzsébethelyi Általános Iskolában. Idén is nagy volt az érdeklődés a napközis táborra, napi szinten 250 gyermek vette igénybe. A visszajelzések alapján elmondható, hogy jó volt a hangulat, a gyerekek számos kézműves foglalkozáson, sportfoglalkozáson és vetélkedőn vehettek részt. A nyári napközis tábor több, mint egy gyermekmegőrző, hiszen a gyerekek hasznosan és vidáman tölthettek el ott minden egyes napot. A szülők jelzéseiből az is kiderült, hogy a nyári tanítási szünet idején szükség van arra, hogy az Esély Pedagógiai Központ sajátos nevelési igényű diákjainak is részben biztosított legyen a foglalkoztatás és felügyelet. Az önkormányzat vállalta, hogy egy három hetes nyári tábor megszervezését finanszírozza, itt július 3-a és július 21-e között fogadták a gyerekeket. Napi szinten 10-12 sajátos nevelési igényű gyermek vett részt a foglalkozásokon.

 

 

                            Dr. Juhász István civil ügyekért felelős tanácsnok a Petőfi utcai iskolánál

 

– Elkezdődött az új tanév, a legnagyobb izgalommal talán azok a családok készültek, ahol iskolakezdés előtt álló gyermek volt. Hány első osztályos tanuló van jelenleg Békéscsabán az önkormányzati, egyházi és nemzetiségi iskolákban?

– A tanévkezdés megváltoztatja a családok életét, különösen akkor, amikor először megy a gyermek iskolába. Az új tanévben 516 első osztályos kezdte meg tanulmányait a békéscsabai általános iskolákban.

Bár az iskolák fenntartása már évek óta nem önkormányzati feladat, mi továbbra is mindent megteszünk a békéscsabai intézményekért. Felelősnek érezzük magunkat Békéscsaba valamennyi gyermekéért, valamennyi családjáért, ezért elkötelezetten támogatjuk a fejlesztéseket. A szülők nyugodtak lehetnek, mert Békéscsaba oktatási intézményei egyszerre biztosítják a gondos nevelést, a színvonalas oktatást és értékteremtő, értékmegőrző közösséget az intézményekben dolgozó kiváló pedagógusoknak köszönhetően. Tanítványaiknak olyan útravalót adnak, ami a későbbiekben is erőt ad nekik, jó kedvre hangolja őket. Pedagógusaink áldozatos munkájukkal mindent elkövetnek, hogy a rájuk bízott csemeték ügyes, okos, intelligens és talpraesett fiatalokká váljanak.

 

– Békéscsaba diákvárosnak számít. A helyi iskolákban hány diák tanul jelenleg?  

– Valóban, az iskolakezdéskor és az órák után igen csak megélénkül a város. A békéscsabai általános és középiskolákban, ebben a tanévben mintegy tizennégyezer diák folytatja a tanulmányait, ami örvendetesen magas szám.

 

A tanévkezdés sok családnál komoly anyagi megterhelést jelent. Hogyan tud ebben segíteni a város?

– Az önkormányzat 1,5 millió forint összértékben, 125 békéscsabai rászoruló gyermek számára biztosít tanévkezdési támogatást. Ebben a békéscsabai lakóhellyel rendelkező, alapfokú, vagy középfokú oktatásban részt vevő gyermekek, illetve a felsőfokú tanulmányaikat nappali tagozaton, első évfolyamon folytató fiatalok részesülhetnek. A tanévkezdési támogatás augusztus 15-től szeptember 30-ig igényelhető.

A város a tanévkezdési támogatás mellett a Békéscsaba hazavár! felsőoktatási hallgatói ösztöndíjjal, valamint Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázattal is segíti a szociálisan hátrányos helyzetű családokat, illetve diákokat. A támogatások részleteiről a bekescsaba.hu weboldalon, illetve telefonon és személyesen a szociálpolitikai osztály munkatársaitól tájékozódhatnak.

 

 

További programok »

FEL