Zöld önkormányzat: Főként fenyőket, tujákat, nyírfákat kellett kivágni Csabán

2024. január 20. 10:24 | behir.hu

Múlt évben a klímaváltozás jelei Békéscsabán is feltűnővé váltak: sok kiszáradt, beteg fát lehetett látni a város különböző pontjain. A közgyűlés éppen ezért 30 millió forintot különített el több mint 600 fa kivágására. Dr. Juhász István tanácsnokot (Hajrá Békéscsaba) arról kérdeztük, hol tart a folyamat jelenleg.

Főleg milyen fák, növények lettek a klímaváltozás áldozatai Békéscsabán?

– Az elmúlt évek forró és aszályos nyarai megviselték és jelentősen károsították a békéscsabai fás szárú növényeket is. Minden fás növényt megviseltek a szokatlan környezeti körülmények, különösképpen a tujákat, fenyőket és nyírfákat, hiszen a nyírfák kifejezetten vízigényesek, míg a fenyők és tuják sorsát a felszínhez közeli gyökérzetük pecsételte meg.

 

Az önkormányzat egy felmérést végzett, amelynek végén képet kaptak arról, hogy hány fa, vagy fás szárú növény kivágása szükséges. Hol tart ez a folyamat?

– A város közigazgatási területén végzett felmérésből kiderült, hogy mely fák kivágása vált szükségessé azok állapota miatt. A kivágandó fák 80 százalékát egyébként a fenyők, a tuják és a nyírfák tették ki. A kiszáradt fák eltávolítása három ütemben, 2024. május 31-ig valósul meg. Az első két ütemben összesen 473 fa kivágása történt meg, és várhatóan még további 300 fa és fás szárú növény kitermelésére kerül sor.

 

     Dr. Juhász István tanácsnok

 

Mi lett a kivágott fákkal? Hogyan hasznosították azokat?

Az eltávolított fák tűzifaként hasznosítható részeit a város egyik telephelyére szállította a vállalkozó. A telephelyen a közfoglalkoztatott munkatársak feldarabolják és térítésmentesen eljuttatják azt a nehéz sorsú családoknak, szociális tűzifaként.

 

Milyen fákkal, növényekkel pótolják majd azokat, amelyeket el kellett távolítani, és hogyan gondoskodnak arról, hogy ezek hosszú távon megmaradjanak?

– A városvezetés fontosnak tartja, hogy a közterületi faállomány ne csökkenjen, ezért a kivágott fák pótlásáról az önkormányzat több ütemben gondoskodik. A fa fajtájának kiválasztásánál lényeges szempont volt, hogy gyorsan növő, kevés gondozást igénylő és jó szárazságtűrő fajt telepítsünk. Lényeges kiemelni, hogy sajnos nem minden esetben lehet ott telepíteni facsemetéket, ahol a kivágott fa állt, mert tekintettel kell lenni a közművekre, járdákra, kerékpárutakra és az utakra is. Első ütemben, december 15-éig, 50 facsemetét ültettek el a szakemberek a város több pontján. A leglátványosabb a Kazinczy utcán, az Andrássy és az Illésházi utcák között telepített 23 darab gömbjuhar csemete. A rendelkezésre álló források függvényében, 2024-ben további 150 facsemete elültetését tervezi az önkormányzat.

További programok »

Önkormányzati hírek

Fidesz-KDNP: Megbízható és kiszámítható lett az idei csabai költségvetés

Az év első közgyűlését értékelte a Fidesz-KDNP frakció pénteken. Opauszki Zoltán, a párt békéscsabai szervezetének frakcióvezetője és Nagy Sándor önkormányzati képviselő többek között beszélt a város 2024-es költségvetéséről, a TOP Plusz pályázatokról, valamint az alpolgármester-választás körüli történésekről is.
2024. február 23. 13:50
FEL