"Békéscsaba büszkesége" - A Dining Guide is jegyzi a Kisvendéglőt a Hargitához

2020. július 29. 11:41 | behir

A neves gasztronómiai szaklap a napokban tett közzé egy hosszabb cikket honlapján a békéscsabai étteremről.

A Kisvendéglő a Hargitához (a mai formájában) 17 évvel ezelőtt nyitotta meg a kapuit egy félreeső kis utcában Békéscsabán. Az éttermi külső és belső egységében tetten érhetők az autentikus magyar csárdák stílusjegyei, minden jól simert elemei – írja cikkében a Dining Guide.

A ma már sok esetben hatásvadásznak tartott, díszletszerű csárda-dizájn itt valóságosnak hat, átjön a kézzel készített bútorzat, berendezési tárgyak valósága, egyszerű természeteséggel illeszkednek az étterem egészéhez, atmoszférájához és egyértelműen igazodnak a vendéglő kínálatához. A Hargitában elhisszük, hogy itt minden rendben van ezzel, azon kevés vidéki vendéglátóhelyek egyike, amelyikben igaz az a visszatérő megállapításunk, miszerint az étterem ígéreté és annak beteljesítése teljesen egyirányba hat.

A tulajdonos Vincze-házaspár egyik tagja sem vendéglős felmenők miatt választotta e pályát, még csak nem is szereztek ilyen irányú iskolai végzettséget. Ennek ellenére 1991 óta foglalkoznak vendéglátással, 1999 óta viszik a Hargitát. Ma már szinte felgöngyölíthetetlen, hogyan és miként nekik sikerült Békéscsabán országos szinten ilyen sikeressé és szeretetté tenniük erdélyi-magyar vendéglőjüket. A végeredmény tekintetében talán mindegy is, az étterem nevét a messzi megyékben is ismerik, mondhatjuk, hogy a műfajában intézménnyé vált.

A Hargita nem akar változni sem hangulatában, sem „magatartásában”, identitásában és természetesen az ételek kínálatában sem – írja a lap. Aki nyomon követte az életútjukat, annak számára nyilvánvaló a törekvés, hogy az évek alatt mindig jobbá, szebbé szerették volna varázsolni a kisvendéglőt.

A húst helyi vágóhídról, a zöldséget a piacról és kistermelőktől, a fűszernövényetek pedig a házvégi veteményesükből oldják meg. Az étlap széles választékkal bír, sok kész ételt vonultat fel, jellemzője a teljes kézműves gondolkodás, mindent saját erőből és tehetségből próbálnak megoldani. Az étel választék nehezen köthető teljesen egy régióhoz, hiszen az erdélyi, illetve békési konyhára is jellemző az „eklektikusság”, a sokféle és „sokarcú” nemzeti konyhák keveredése. 

A Kisvendéglő a Hargitához az autentikus, régi vágású hazai vendéglátás egy erős képviselője. Az állandóság és a hagyomány tisztelete a védjegyük, mindezt pedig láthatóan szereti a közönség. A teljes cikk ide kattintva olvasható el

További programok »

FEL