Békéscsaba bombázásának évfordulóján avattak emléktáblát

2017. szeptember 21. 18:03 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Több mint 600 bomba zuhant Békéscsabára 1944. szeptember 21-én. A második világháborúban ez a támadás okozta a legnagyobb károkat a településen. Hetvenkilencen vesztették életüket és több százan sérültek meg. A bombázás 73. évfordulóján emléktáblát avattak az áldozatok tiszteletére a vasútállomáson.

A szövetségesek Békéscsaba támadásával próbálták nehezíteni a német csapatok visszavonulását, ezért támadták a vasútállomást és a vasútvonalakat. 1944. szeptember 21-én, egy meleg őszi délelőttön hallotta az akkor 7 éves Vasvári Mihály, ahogy Fürjes felől bombázók tartanak Békéscsaba felé. 10-11 óra körül hallották meg a közelgő légi támadást jelző szirénákat. Édesanyjuk egy lisztesládába menekítette őt és testvérét, ott vészelték át a pusztítást. Azt mondja, soha nem fogja elfelejteni a meredeken ereszkedő repülők hangját. A légitámadás után családjával jaminai otthonukból siettek a városba, hogy megnézzék, nagyszülei hogyan vészelték át a város támadást.

A légitámadás úgy tíz percig tartott és szörnyű pusztítást hagyott maga után. Lebombázták a vasútállomást és környékét, a Kakas szállót, a Jaminába vezető hidat és a Kolozsvári utcai katolikus templomot is.

Botyánszki János, a Magyar Államvasutak Zrt. békéscsabai forgalmi csomóponti főnökségvezetője elmondta, hogy az emléktáblát most éppen ott helyezték el az épületen, ahol azt akkoriban eltalálta a bomba. Szarvas Péter polgármester a tábla avatásán elmondta, hogy Békéscsabán sokan élnek még köztünk olyanok, aki kisgyermekként átélték a második világháborút, amelynek mi, később születettek később is tapasztalhattuk pusztító hatásait.

– Nekünk, a háborús nemzedék unokáinak és dédunokáinak felelősségünk az emlékezés, hiszen egy emlékek nélküli városnak nincs értelme – fogalmazott a polgármester, majd koszorút helyeztek el a táblánál.

 

További programok »

FEL