Békés megye első artézi, gőz gyógyfürdőjének állítottak emléket

Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója alkalmából egy újabb épület falára helyetek el emléktáblát. A mai Kiss Ernő és Teleki utcák sarkán lévő házban egykoron híres gyógyfürdő működött. Az emléktáblát Szarvas Péter polgármester és ház jelenlegi tulajdonosa, Mester Gábor leplezte le.

 

 

A Békéscsaba 300 Várostörténeti Emléktestület döntése nyomán a város régi, híres épülteinek falán emléktáblát helyeznek el, hogy a hozzájuk kapcsolódó történetek az utókor számára is fennmaradjanak – mondta az emléktestület elnöke, Szarvas Péter.

 

Szarvas Péter polgármester és Gécs Béla az ünnepségen (fotó: Péli Magdolna)

 

Békés megye első artérzi vízzel működő gyógyfürdője a Kiss Ernő utca 10. szám alatt lévő épületben volt. A Francsek István egykori postamester által megálmodott, 1893 októberében megnyílt közegészségügyi gyógyfürdő 25 éven keresztül a város egyetlen közfürdőjeként működött, amely országszerte híres volt – mondta az emléktábla ötletadója, Gécs Béla helytörténeti kutató.

A régi fürdőépület jelentősen átalakítva bár, de ma is áll. A ház mostani tulajdonosa, Mester Gábor 25 éve vásárolta és újította fel az épületet.

Megosztás:

Címke: , , , , ,