Békéscsaba az ország "legkerékpárosabb" városa

2018. november 28. 16:04 | behir

Több év után idén országosan 95 helyszínen végzett kézi és gépi kerékpáros forgalomszámlálást a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az előzetes adatok alapján 4275 mérési óra alatt összesen 202539 kerékpáros áthaladását rögzítették a szakemberek. A mérés célja, hogy az üzemeltetést végző Magyar Közút Nonprofit Zrt. hatékonyabban, az igényeket jobban kiszolgálva és gazdaságosabban lássa el a közel 1000 kilométernyi külterületi kerékpárút üzemeltetését. A mérések Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kezdeményezésére, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával valósultak meg.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményéből kiderül, hogy a társaság az idei tavasztól kezdve folyamatosan átvette a főutakkal párhuzamos lakott területen kívüli és az országos kerékpáros törzshálózat lakott területen kívüli kerékpárforgalmi létesítményeinek üzemeltetési és karbantartási feladatait. Ezután a szakemberek valamennyi helyszínen felmérték az utak állapotát és a legsürgősebb beavatkozásokról is gondoskodtak. Csak idén, országosan több, mint 2 milliárd forintot fordíthatnak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei az országos kerékpárhálózat üzemeltetésre, fenntartásra és üzemeltetési feladatokhoz szükséges gépek beszerzésére, 2019-ben szintén 2 milliárd forint áll rendelkezésre ezen tevékenység ellátására. A nagyobb volumenű felújítási projektek már idén ősszel elindultak és jövő tavasszal folytatódnak.

 

 

Békéscsaba az első helyen

Az idei mérés eredményeként a legtöbb kerékpárost Békéscsabán számlálták, ahol a három mérési nap alatt összesen 15442 kerékpáros haladt át az Andrássy úti mérési ponton. Az egy napon mért legmagasabb forgalom szintén Békéscsabához kötődik, a nyári hétköznapi mérés során 6031 kerékpárost rögzítettek, míg az egy óra alatt mért legnagyobb forgalom 590 kerékpáros volt.

 

Pontosan emiatt tartotta fontosnak a 7.TV, hogy felhívja a figyelmet a kerékpáros közlekedés biztonságára, ennek egy teljes adást szentelve a Csabai Forgatag című magazinban:

 

 

 

 

Növekedett a kerékpáros turizmus

A közút közleményéből az is kiderül, hogy a legutóbbi, 2015-ös országos felméréshez képest az idei forgalomszámlálás alapján a turisztikai szempontból jelentős nyári hétvégék aránya jelentősen, mintegy 4 százalékkal magasabb, azaz a kerékpáros turizmus az elmúlt időszakban növekedett. A szabadidős célú kerékpározás erősödéséhez hozzájárulhatott, hogy az elmúlt időszakban több kerékpáros túraútvonalat is kijelöltek a szakemberek, például a Fertőd-Keszthely, a Pannonhalma-Veszprém-Balatonfüred, a Nagykanizsa-Szepetnek-Semjénháza-Murakeresztúr, a Tokaj-Mád-Sárospatak, a Dunaföldvár-Kecskemét-Békés, valamint az Eger-Mezőkövesd-Poroszló útvonalat.

 

 

Folyamatos a kerékpáros forgalomszámlálás

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésébe került kerékpárutaknál 19 helyen telepítettek gépi forgalomszámláló eszközöket, melyek a nap 24 órájában, egész évben végeznek méréseket. A magyar fejlesztésű gépek segítségével az időjárási adatokat is rögzíteni tudják, mellyel a kerékpározás időjárástól való függését is tudják elemezni, a napelemmel működő rendszer pedig meg tudja különböztetni a kerékpáros és gyalogos forgalmat, valamint a haladási irányokat is. 

A társaság szándéka egy olyan mérőhálózat és mérési terv kialakítása, melynek segítségével a magyarországi kerékpáros forgalom egyre jobban feltérképezhető, ennek érdekében évente szeretnék megismételni a kézi kerékpáros forgalomszámlálást, valamint további 32 gépi mérőeszköz beszerzését indították el.

A forgalomszámlálásból keletkező forgalmi adatok – melyek a www.veloclass.hu oldalon is elérhetőek - segítenek abban, hogy megalapozott, a kerékpározók igényeit kiszolgáló további fejlesztések valósulhassanak meg. Az egységes, országos szemlélet, az egyes beruházások tervezéséhez rendelkezésre álló új forgalmi adatok, a Kormány által biztosított plusz források, és az így megvalósuló koncepcionális fejlesztések rövid, közép és hosszú távon is a kerékpározni vágyók érdekét szolgálja majd.

További programok »

FEL