Békéscsaba anno: Gyulai és csabai kolbász a nemzetközi vásáron

2023. január 29. 11:49 | behir

Békéscsaba és környéke történetével, iparosodásával, a nép életével erősen összeforrt a sertésfeldolgozás, a kolbászkészítés. Hajdanán Csabán nem volt család, gazda, ahol a tél beköszöntekor ne lett volna disznóvágás.

Az országos érdeklődésre számot tartó, 1935 májusában rendezett Budapesti Nemzetközi Vásár központi csarnokában kiállítóként ott voltak a gyulaiak, standjukon hentesáruk, felvágottak, kolbászok sorakoztak, és arrébb a csabaiak is kiállítottak. A Békésmegyei Közlöny tudósított róluk. A gyulaiak standját ellepte a kíváncsiskodók és vásárlók tömege, ehhez képest a csabaiak távoli standján néhány látogató vásárolt csak, pedig kerítésszerűen kirakva álltak a csabai kolbászok. Ott nem tolongott a nép.

Az újság feltette a kérdést: a régebben híressé lett csabai vastag kolbász miért nem olyan kelendő, mint a gyulaiak vékony kolbásza? Legalábbis ez volt a helyzet kereskedelmi téren a csabai kolbásszal ezen a vásáron. Pedig a csabaiak készültek a vastagkolbászuk védelmére, az egyre szaporodó kolbászhamisító hentesek ellen. Megalakult a kolbászmárkázó bizottság, melynek tagjai Lepény Tamás, Rasofszki Miksa, Laczó Mihály hentesek voltak, valamint póttagként szerepelt Csicsely György, Luptovics Jenő és Aradi György. A bizottság célja az volt, hogy a csabai kolbász márkázásának módját és kivitelét ellenőrizzék.

„Az eladási forgalom szervezéssel, szakértő reklámmal országos, sőt világpiacot teremtene a kitűnő, márkázott csabai kolbásznak” – fejezte be cikkét az egykori újság.

Gécs Béla

További programok »

FEL