Békéscsaba anno: Békés-Csabai múltidéző krónika – 1904

2019. július 20. 16:45 | behir

Békés-Csaba 1904-ben, száztizenöt éve 38 ezer lakossal a vármegye legnépesebb települése volt. Az év eseményeiből Csaba múltidéző krónikájaként a hónapok sorrendjéből idézünk vissza.

A sikeresen működő Zsíros K. András bíró ötödik, befejező esztendejét kezdte el a januári rendes közgyűléssel, amely 13 ezer koronát szavazott meg a felállítandó Kossuth szobor alapja javára. Megérkezett a miniszteri engedély az új emeletes kórház építéséhez is, valamint Csabára költözött a Werther-féle játékgyár.

Februárban tüntette ki a király Sztraka György főszolgabírót. Megkötötték a szerződést a Ganz-céggel a csabai villamos-mű berendezéséről.

Márciusban bérsztrájkokat kezdtek a kőművesek és a szabók. Elkezdődött a Csaba – Békés motoros vasútvonal kiépítése. A Polgári Kör tisztújító közgyűlése ismét Fábry Károlyt választotta elnökéül.

Áprilisban a vármegye megszavazta Csaba ínségmunkásainak segélyezését. Dr. Varságh Béla gyógyszerész, képviselő, jeles közéleti személyiség átvette a királytól a Ferenc József rend lovagkeresztjét.

Májusban nyilvánosságra került az előző év leggazdagabb adófizetőinek listája, melyet gr. Apponyi Albert vezetett 15.958 koronával.

Júniusban elkezdődött a villanytelep építése. Megnyílt a Körös-csatorna pallókkal elkerített uszodája a ligetnél. Megrendezték az első motorkerékpár-versenyt, melyen Áchim Károly, Bayer Lajos, Ettore Bampa, Ős Lajos és Suk Kálmán indultak.

Júliusban a nagytemplom nagyharangja lezuhant, amikor Brhlyik Mátyás harangozó húzta. A harang helyrehozását Tari János pesti harangöntő cége vállalta. Ugyancsak júliusban Csabai ipartestületi hitelszövetkezet alakult, és leégett a Breznyik-féle gőzmalom.

Augusztusban az ipartestület memorandumot terjesztett fel a sztrájk ellen a kormányhoz, munkásotthon létesült a Hunyadi téren, s jó ütemben épült a villamostelep.

Szeptemberben elkezdődött az emeletes kórház építése Wagner József építész terve szerint. Az épületet a kor igényeinek megfelelően tervezték. A polgári leányiskola átalakult felsőbb iskolává.

Októberben Zsilinszky Mihály, Csaba országgyűlési képviselője beszámolót tartott.

Novemberben felavatták a Werther játékgyárat. Csabáról 84-en kértek útlevelet, és vándoroltak külföldre.

December elsején, a sötétség beálltával kigyulladtak az első villanylámpák. Kiépült 39 km utcai hálózat, 260 hálózatra kapcsolt fogyasztóval és 3000 izzólámpa világított. 29-én az új elöljárósági választáson Áchim F. Tamást egyhangúlag bírónak választották.

Gécs Béla

 

További programok »

FEL