Békéscsaba 300: A gyökerektől napjainkig – könyvbemutató a városházán

2018. július 7. 14:15 | Mikóczy Erika

Miközben Békéscsabán, a Szent István téren szombaton délelőtt javában folytak az előkészületek a Mindenki, aki CSABAI!  Békéscsaba 300 Fesztivál szabadtéri programjaira, nem mindennapi könyvbemutatót tartottak a városháza dísztermében. A Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete a Fejezetek a békéscsabai szlovákok múltjából és jelenéből és a Kapitoly z minulosti a súčasnosti Slovákov v Békešskej Čabe című könyvek bemutatójára hívta az érdeklődőket, akik között szép számmal foglaltak helyet a határon belüli és túli szlovákság képviselői. Ott volt  például Igor Furdík jelenlegi és Štefan  Daňo korábbi főkonzul is.

A Mindenki, aki CSABAI!  Békéscsaba 300 Fesztivál keretében megtartott könyvbemutatóra olyan sokan jöttek le, hogy teljesen megtelt a városháza díszterme. Mint az az ünnepségen elhangzott, a szerzők – Miroslav Kmeť, Tuska Tünde és Uhrin Erzsébet – Haan Lajos egykori evangélikus lelkésznek, történetírónak ajánlják a Békéscsaba múltját és jelenét felvonultató könyvet, hisz az újratelepítésről nem lehet anélkül megemlékezni, hogy fel ne idéznénk Haan alakját, és azoknak az embereknek az emlékét, akik benépesítették, fejlődő településsé tették Békéscsabát. A több kultúra által fémjelzett Csabát ezúttal egyébként úgy mutatják be, ahogy azt a határon túli szlovákok látják, és az az itt élő szlovákok megélik.

 

Erdész Ádám, Dagmar Maria Anoca és Szarvas Péter a könyvbemutatón (fotó: Milyó Pál)

 

– Gyökerei nélkül elpusztul a növény, hogy maradhat meg gyökerei nélkül az ember? – idézte Schäffer Erzsébet gondolatait köszöntőjében Szarvas Péter polgármester, majd így folytatta: – A Magyarországi Szlovákok Kutatóintézete eddig is nagyon sokat tett a kultúra, a hagyományok ápolása terén, a könyv újabb bizonyítéka fáradhatatlan munkájuknak. Büszke vagyok arra, hogy Békéscsaba már hagyományosan az itt élő szlovákság központja, és hogy itt 300 éve békében élnek egymás mellett magyarok, szlovákok és más nemzetiségek – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a kötetek segítségével visszatérhetünk a múltba, betekintést kapunk a hagyományokba, de ha olvassuk, az is kiderül, miért jó most itt élni. Szarvas Péter kiemelte azt is: tisztelettel adózik minden szlovák ember előtt, aki hozzájárult Békéscsaba fejlődéséhez.

A Fejezetek a békéscsabai szlovákok múltjából és jelenéből és a Kapitoly z minulosti a súčasnosti Slovákov v Békešskej Čabe című kötetek tartalma igen gazdag. Harminc szlovákiai és magyar szerző több mint harminc tanulmánya kapott helyet a könyvekben. A tanulmányok azt is taglalják, hogyan kerültek egymáshoz közelebb a közösségek, a szlovák és magyar emberek az idők folyamán, a kezdetektől napjainkig. Hasznos és érdekes olvasmány lehet mindazok számára, akik érdeklődnek múltunk, hagyományaink iránt.

 

A Mindenki, aki CSABAI! Békéscsaba 300 Fesztivál részletes programja itt tekinthető meg.

 

További programok »

Kultúra

Jótékonysági néptáncgála a Jókai színházban

A békéscsabai Folk & Roll néptáncegyüttes szervezésében jótékonysági gálaestet tartottak a Békéscsabai Jókai Színházban, melyen számos Békés megyei néptánccsoport lépett fel, az est bevételének egy részét pedig a Hatvanezer Fa Egyesület támogatására ajánlották fel.
2020. február 18. 13:18
FEL