Békés megyeiek is kiállítanak Berlinben

2017. január 20. 14:39 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Magyarország egyik legnagyobb külkereskedelmi partnere Németország. Békés megyéből is évről-évre több termelő exportál a német piacra. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter a magyar agrárium kiemelkedő teljesítményének tulajdonítja azt, hogy hazánk lesz a díszvendége Európa legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vásárának Berlinben.

Már a januárban metszik a gyümölcsfákat Csorváson a 160 hektáros kertészetben. A Békés megyei cég és a térség őstermelőinek egy jelentős része egy termelőszövetkezeten keresztül értékesíti külföldre a megtermelt gyümölcsöt, évente mintegy két millió euró értékben. A most metszett fák idei terméséből Németországba is kerül.

–5 és 20 százalék között határozhatnánk meg azt a mennyiséget, amely a német exportpiacra kerül. Nyílván a fő meghatározó az a németországi termésmennyiség gyümölcs-fronton, hiszen ha jó termés van, akkor a kisebb számok érvényesek. Ha pedig egy fagy vagy egyéb probléma miatt kisebb a németországi termés, akkor gyakorlatilag sokkal keresettebbek a termékek, jobban el tudjuk adni – mondta el Pusztai József, a MEDI-FRUCT TÉSZ elnöke.

A szövetkezet korábban kiemelkedő mennyiségű meggyet exportált az orosz piacra. Az embargó miatt, azonban új, stabil piacokat kellett keresniük. A fák harmadát lecserélték júniusban szüretelhető cseresznyére, ami kelendőbb a nyugati piacon.

A Békés megyei termelőszövetkezet csorvási telephelyén az exportnövekedés miatt az elmúlt évben öt új munkavállalót tudtak főállásban alkalmazni.

 

Jobban teljesít a mezőgazdaság

Magyarországon az agráriumban nő a foglalkoztatás, tavaly 16500 új állás jött létre az ágazatban – ezt már Fazekas Sándor mondta. A földművelésügyi miniszter beszámolt arról is, hogy hazánk lesz a díszvendég idén Európa legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari vásárán.

–A berlini Nemzetközi Zöld Héten 2017-ben Magyarország lesz a díszvendég. Ez egy nagyon megtisztelő felkérés, hiszen ilyenkor a nyitó gálaműsor és a köszöntők vonatkozásában is az ország bemutatására nyílik lehetőség. És egy kisemelt standon, nagyon reprezentatív környezetben tudjuk felvonultatni a magyar élelmiszergazdaság eredményeit, a termékeinket. – tájékoztatott Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter.

A csütörtökön kezdődő, berlini mezőgazdasági vásáron a Békés megyei MEDI-FRUCT is bemutatkozik majd, mint a 16 hazai kiállító szövetkezet egyike.

FEL