Békés Megyei Ápolók Egészségéért Alapítvány: Vigyázzunk az ápolók egészségére!

2021. február 19. 15:59 | behir.hu

Ápolók nélkül ellehetetlenülne a gyógyítás: köszönet illet mindenkit, aki nap mint nap a betegek ápolásának fizikailag és lelkileg sem könnyű terhét felvállalva segíti a kórházakban, rendelőkben, szociális intézményekben a rászorulókat. Február 19-én ünnepeljük a Magyar Ápolók Napját.

Betegek és hozzátartozók látják nap mint nap az ápolók nehéz és felelősségteljes munkáját – emlékeztet közleményében a Békés Megyei Ápolók Egészségéért Alapítvány. Orvosok tapasztalják meg, hogy legyen szó akár nappali, akár éjszakai műszakokról, milyen sok múlik az ápolókon, akik a nehéz fizikai és lelki megterhelést, járványhelyzetben akár a fertőzésveszélyt is felvállalva végzik munkájukat a betegek állapotának, életminőségének javításáért. A Magyar Ápolók Napján a Békés Megyei Ápolók Egészségéért Alapítvány nemcsak a Békés megyei, hanem az országban dolgozó valamennyi ápoló munkájára szeretné ráirányítani a figyelmet. Hangsúlyozzák: nagyon fontos, hogy miközben az ápolók a betegek egészségéért dolgoznak, eközben a saját maguk egészségére is odafigyeljenek, vegyenek részt a szűréseken, legyen lehetőségük testileg és lelkileg feltöltődni. Az ápolók egészségének megőrzése a saját családjaik mellett a társadalomnak is érdeke.

Az 1848-49-es szabadságharc tábori kórházainak főápolónőjeként dolgozó, az első katonakórházakat megszervező, a sebesült katonák ápolására a világ figyelmét felhívó Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját, február 19-ét 2014-ben nyilvánította az Országgyűlés a Magyar Ápolók Napjává. Az ápolók számára ez a nap is munkával telik, ne csak ezen az ünnepnapon, hanem a szürke hétköznapokon is gondoljunk rájuk megbecsüléssel.

FEL