A legelhivatottabb ápolókat ismerték el pénteken Gyulán

2021. február 26. 18:04 | Gyemendi Réka

Február 19-e a Magyar Ápolók Napja. Ez alkalomból évről évre elismerik az ápolók kiemelkedő, áldozatos munkáját a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházában. Idén a nagyszabású ünnepség elmaradt, azonban szűk körben átadták az elismeréseket az idei két díjazottnak február 26-án, pénteken.

Kossuth Zsuzsanna az első magyar ápoló volt, aki a modern ápolás alapjait megteremtette az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején. Az Országgyűlés 2011-ben születése napját az Országgyűlés a magyar ápolók napjává nyilvánította.

– Több mint egy évtizede ünnepeljük e jeles napot. Nagyon fontosnak tartjuk ezt a magyarságtudat erősítése miatt, illetve azért, hogy felhívjuk a figyelmet a magyar ápolókra és erre a szakmára. Tavaly ilyenkor még több százan voltunk a konferencia teremben. Ilyenkor mindig megpróbáltuk elképzelni, hogy milyen is lehetett egy szabadságharc és milyen lehet megváltozott körülmények között ápolni. Arra, ami most történik, senki nem számított. A tavalyi ünneplésünk után eltelt egy hónap, és egy pandémia közepén találtuk magunkat. Nekünk is - igaz, már modernebb körülmények között - mindent át kellett gondolnunk és át kellett szerveznünk. A munkafolyamatok, az eszközök, a technikák is másként alakultak, mint ahogy gondoltuk, hiszen ilyen járvánnyal, ezzel a betegséggel még nem találkoztunk. Mindezek ellenére folymatosan próbáltuk a betegek számára a legjobb körülményeket és a legjobb ápolást biztosítani. Szomorú ez a helyzet, de bízom benne, hogy ahogyan az elődeink gazdagították az ápolás tudományát, mi is alkalmazni tudjuk majd ezeket a tapasztalatokat a későbbiekben – fogalmazott a rendezvényen Mészáros Magdolna ápolási igazgató. 

Ebben az évben Jakab Júlia, a kórház infektológiai osztályának ápolója és Némethné Tóth Mária, a sürgősségi betegellátó osztály ápolója részesült elismerésben. Mindketten kiemelkedő szakmai tudásukról, példamutatásukról és helytállásukról tettek tanúbizonyságot. 

 

Némethné Tóth Mária (balra) és Jakab Júlia (jobbra)

 

Némethné Tóth Mária 1998-ban kezdte munkáját ápolási asszisztensként a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórházban, a traumatológia osztályon. Munkáját mindig körültekintően végezte, a betegekkel, hozzátartozókkal empatikus, türelmes volt. Szakmai fejlődése érdekében munka mellett végezte el az OKJ-s ápoló képzést, 2004-ben kapta meg az oklevelét. 2014-től elszólította az élet a kórházból, de mindez csupán 3 évig tartott, és 2017 júniusától a gyulai tagintézmény sürgősségi betegellátó osztályán dolgozik. Ápolói tevékenységét mindig kiemelt szakmai figyelemmel, elkötelezettséggel végezte. A betegekkel és a hozzátartozókkal való kapcsolata figyelemreméltó. A COVID-19 pandémia idején példaértékű helytállást tanúsított, szakmai elkötelezettségét bizonyítja, hogy jelenleg sürgősségi szakápoló képzésen vesz részt. 

Jakab Júlia 2002-től tanulmányainak elvégzése mellett segédápolóként kezdte meg munkáját az akkori Pándy Kálmán Kórházban. 2004-től fóállásban ápolóként folytatta pályafutását az infektológiai osztályon. Már ezekben az időkben is kitűnt szakmai igényessége, a betegekkel való empatikus magatartása. Később a gyermekvállalás és a férje több műszakos munkarendje mellett már egy műszakra kényszerült, így ő is elhagyta kis időre az intézményt, az alapellátásban folytatta ápolói munkáját. A körülmények optimalizálásával, 9 év múlva ismét visszatért szeretett munakhelyére. Ismét bizonyított, aktívan részt vállalt a Covid részleg indításában. Kellő szigorral, megfelelő szakmai tudással és példamutatással tanította be az új kollégákat. Nagyon nagy figyelmet fordított a beötözésre, az elkülönítésre, és a folymaatos fertőtlenítés szabályainak betartására. 

 

További programok »

FEL