Békés megyében is valóra váltak az álmok

2017. június 1. 09:25 | Balázs Anett

Békés megyében is valóra váltak az álmok. A Neked Munka, Nekem Álom! Nap elnevezésű nemzetközi kezdeményezésnek köszönhetően, 18 fogyatékossággal élő ember próbálhatta ki magát abban a munkakörben, amelyre mindig is vágyott. A megvalósult álmok között, kalauz, asztalos kamionsofőr vagy éppen színész is helyet kapott.

A program 2015-ben debütált Magyarországon. Békés Megyében a Mécses Egyesület vállalta a különleges nyílt nap megszervezését, melynek célja, hogy a fogyatékkal élő emberek kipróbálhassanak olyan munkahelyeket, melyekre mindig is vágytak, de különböző okokból ez nem adatott meg számukra.

A jelentkezők az egyesület szervezésében többek között a vasútnál, játékboltban, cukrászdában töltöttek el egy napot. A Jókai Színház mentoráltját Komáromi Anett színművész vezette be a színészet valamint a teátrum kulisszáiba. Ennek során az alkalmi színésznő járt az öltözőben valamint a sminkszobában is, ahol az egyik darabban használatos parókát is felpróbálhatta.

Az alakalmi bejárás során végigjárták az egész színházat, mondhatni a pincétől a padlásig. Így fényderült arra is, hogy milyen módon készülnek a díszletek egy-egy darabhoz, de lehetőség volt arra is, hogy a jelmeztárban akár ruhákat próbáljanak fel, a Mezőberényből származó fiatal hölgy legnagyobb örömére.

Mónika vágya, hogy színésznő legyen onnan ered, hogy sokat nézett a tv-ben filmeket és azt látta, hogy a színésznők mindig szépek, boldogak, ebben akart -ha csak egy nap erejéig is - részesülni.

És itt még nem volt vége a napnak. A színházban éppen a Törvénytelen randevú című darab próbái folytak, és itt egy kis közös jelenetet is eljátszottak Czitor Attilával, a Békéscsabai Jókai Színház színészével.

A színház mindig is arra törekedett, hogy mindenki számára teljes értékűvé tegye a színházi élményt, ezért már korábban is szerveztek előadásokat a hallás- és látássérültek számára is.

Az álomnap során a munkáltatók is tapasztalatokat szerezhettek arról, milyen egy fogyatékossággal élő emberrel találkozni, együttműködni és talán a jövőben nem csak egy napra, hanem huzamosabb ideig nyitva állnak majd számukra a kapuk.

 

A hírről készült videó anyagunk:

További programok »

FEL