Békés megyében is terjed az influenza

2017. január 12. 16:27 | Horváth Szabolcs

Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban 2017. január 2 - 8. között az előző héthez viszonyítva kétszeresére emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma (16 100 fő). Békéscsabán is hasonló a helyzet az egyik orvosi rendelőt naponta 8-10 fő keresi fel influenzára utaló tünetekkel. 

 -Hirtelen kezdet, végtag, izomfájdalmak, nagy levertség, magas láz, húzza az ágy, nagyon bágyadt, úgy érzi, hogy a feje tele van.

Dr. Ferenczi Attila azt magyarázza, mik a legfőbb tünetei az influenza vírusnak. Magára a betegségre konkrét gyógyszer nincs. Azonban ha elhúzódik orvoshoz kell fordulni a lehetséges szövődmények elkerülése miatt. Ilyenkor antibiotikumot is felírhatnak. A legfontosabb azonban a megelőzés, például a zsúfolt helyek elkerülése.

- Tudom nagyon hideg van, de óránként, két óránként jó ha egy picit szellőztetünk. A kisgyerekere az idősekre a krónikus betegekre való fokozott figyelmet. Mire gondolok, most a pici babákat nem szabad puszilgatni vagy nagyon közel venni, hiszen azért könnyen megfertőződhetnek. Forró tea, vitaminok, ágynyugalom. Hiszen ilyenkor amikor influenza vagy ilyen szerű náthás tünetek vannak, akkor a szervezet egy stressz, egy vészreakcióban van és ennek is köszönhető, hogy szinte húzza az ágy a beteget. Tehát egy három öt nap ágynyugalom, pihenés ami feltétlenül ajánlott- nyilatkozta Dr. Ferenczi Attila háziorvos. 

A rendelőben megkérdezettek is védekeznek a vírus ellen és ilyenkor jobban odafigyelnek magukra.

- C-vitamint szoktam szedni, hát úgy mást nem. Jó az, hogy ne fázzunk meg arra ilyenkor jobban oda figyelek.

- Nyolc éve körülbelül mindig beadatom magamnak és plusz még egy tüdőgyulladás ellenit is. Eddig még megúsztam semmi bajom nem volt influenzával.

A háziorvos azt mondja az influenza szerű tünetekkel hozzá fordulók száma mostanra napi 8-10 főre emelkedett, ők főleg az idősebb korosztályból kerülnek ki. A védőoltás beadatását egyébként ajánlják az orvosok, mert így ha valaki el is kapja a vírust sokkal enyhébb és rövidebb lefolyású lesz a betegség.

 

 

További programok »

Egészségügy

Családi napot szervez az Együtt a Kisangyalokkal Alapítvány a hétvégén

Családi napot szervez az Együtt a Kisangyalokkal Mozgáskorlátozott gyermekeket támogató Al​apítvány szombaton, a Sanitas Diagnosztikai Központban. A 2017-ben létrejött, súlyos fogyatékossággal élő kisgyermekek és családjaik támogatása céljából működő alapítvány elnökével, dr. Seres Ábel főorvossal beszélgettünk a II. Kisangyalok Családi Nap kapcsán.
2024. június 14. 18:07
FEL